Norovirus in WZC Ter Luchte onder controle

In het woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde is de uitbraak van het norovirus voorlopig onder controle. Tien bewoners mogen hun kamer voorlopig niet verlaten, maar zijn aan de beterhand. "Aan familieleden vragen we het bezoek beperkt te houden", zegt OCMW-voorzitter Sebastian Vande Ginste.

De eerste symptomen bij enkele bewoners van het woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde doken vorige week woensdag op. De bejaarden klaagden over misselijkheid en hadden diarree: typische symptomen voor buikgriep, waarvan het norovirus één van de oorzaken kan zijn. "Meteen ging bij ons een belletje rinkelen", zegt OCMW-voorzitter Sebastian Vande Ginste. "Woensdag hebben we enkele stalen genomen bij de zieke bewoners en opgestuurd naar het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vrijdagavond kregen we van hen de bevestiging dat het inderdaad om het norovirus ging."

Besmettelijk

Meteen besliste de directie in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de coördinerende arts om de genomen maatregelen te verscherpen. "De tien getroffen bewoners werden in quarantaine geplaatst. Dat houdt in dat zij op hun privékamer moeten blijven", verduidelijkt Vande Ginste. "Het personeel moet na elk contact met de bewoner de handen desinfecteren, net als de bezoekers." Het norovirus is erg besmettelijk en kan bij oudere mensen ook gevaarlijk zijn. "Zij hebben een zwakker immuunsysteem", legt dokter Christophe Snauwaert van het AZ Sint-Jan in Brugge uit. "Hen voldoende te drinken geven, kan uitdroging voorkomen." Hoe het virus in Ter Luchte is binnengeraakt, is niet duidelijk. "Wellicht via een persoon die hier op bezoek gekomen is", denkt Vande Ginste. "Het is nu wachten tot de symptomen bij de zieke bewoners verdwenen zijn. Daarna houden we de maatregelen normaal nog een vijftal dagen aan. Momenteel zijn ze allemaal aan de beterhand." (SDVO)