Jongeren moeten naar Brugge om uit te gaan

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OOSTKAMP

Oostkamp telt twee jeugdhuizen, waaronder Den Artisjoc.
Foto Benny Proot Oostkamp telt twee jeugdhuizen, waaronder Den Artisjoc.
Veel jongeren trekken in het weekend naar Brugge of Gent om een stapje te zetten. Biedt Oostkamp te weinig mogelijkheden? Investeert het gemeentebestuur voldoende in de eigen jeugd? Wat moet er volgens de lokale partijen veranderen?

"Brugge zal als West-Vlaamse provinciehoofdstad altijd een aantrekpleister blijven", denkt huidig burgemeester Jan de Keyser (CD&V). "Anderzijds zijn er heel wat jeugd- en vrijetijdsbewegingen in Oostkamp die jongeren samenbrengen en activiteiten organiseren. Wij ondersteunen hen zoveel mogelijk met subsidies en accommodatie. In de zomer is er tienerwerking T-rit om tieners een leuke vakantie te geven en verder zijn er met het JOC in Oostkamp en 't Experiment in Ruddervoorde ook twee jeugdhuizen in onze gemeente. De jeugdverenigingen, en ruimer ook alle vrijetijdsverenigingen, hebben in alle deelgemeentes goed uitgeruste fuif- en feestruimtes aan democratische prijzen. Ook initiatieven als ParkPop of de toekomstige pop-uppaintball in de Stationsstraat juichen we toe."


Volgens oppositiepartij N-VA zijn de fuifzalen die de gemeente voorstelt te duur voor jeugdverenigingen. "Bovendien zijn de huisregels soms te strikt om er bijvoorbeeld een fuif te organiseren", stelt lijsttrekker Stefaan Bollaert. "Er mogen dan wel twee jeugdhuizen zijn, maar het blijft een vaststelling dat er steeds minder leuke cafés overblijven. We moeten de jeugd zoveel mogelijk stimuleren om in eigen gemeente te blijven, maar het is al jaren zo dat Brugge een grote trekpleister is. Bovendien hebben jongeren steeds grotere verwachtingen door evenementen als Tomorrowland, Rock Werchter of Pukkelpop. Als organisator wordt het steeds moeilijker om daar tegenop te boksen. We kunnen de bestaande evenementen alleen maar toejuichen."


Franky De Jonghe (sp.a) denkt dat het probleem dieper zit. "Het schoentje wringt hem in de privésector. De horeca is de laatste tien jaar gehalveerd in alle deelgemeenten. Nochtans zijn er goede initiatieven, zoals jeugdhuis 't Experiment in Ruddervoorde. Nu en dan een pop-upbar lijkt me een goed idee." (SDVO)