Cannabiskwekers krijgen tot 37 maanden cel

Tien leden van een drugsbende, onder wie mannen uit Beernem en Oostkamp, zijn in de Brugse rechtbank veroordeeld tot celstraffen tot 37 maanden voor een cannabisplantage met bijna 1.800 weedplanten. Die was ondergebracht op de zolder van hoeve Hooithof in Schuiferskapelle.

Na een tip in april 2012 startte het gerecht een onderzoek naar verdachte activiteiten in de geklasseerde hoeve op de Wingensesteenweg. Zo ontdekten de agenten dat bewoner Joachim D. op de zolder een plantage met 1.774 planten had gebouwd. Hij kreeg daarbij hulp van zijn broer Wolfgang uit Beernem. Bij een tweede oogst op 16 februari 2013 reden agenten van de federale politie de auto van de broers klem nadat ze plukkers waren gaan ophalen in Brugge en Nederland.


Ook Kim G., de vriendin van Wolfgang, zat in de wagen.


De broers probeerden op de vorige zitting hun verantwoordelijkheid te ontlopen.

Schrik

Volgens hen was Samil A. uit Oostkamp de opdrachtgever. "Hij joeg hen constant schrik aan", pleitte hun advocaat Kris Vincke toen. "Zelfs in de gevangenis ontving Joachim instructies over wat hij aan de politie moest verklaren."


De rechter zag Joachim D. als de verantwoordelijke voor de plantage. Ze veroordeelde hem tot 37 maanden cel, waarvan 24 met uitstel. Ook verklaarde ze tienduizend euro winst verbeurd. Wolgang kreeg twee jaar cel, waarvan acht maanden effectief. Zijn vriendin kreeg opschorting van straf.


Samil A., die eerder al een jaar cel met uitstel kreeg voor de verkoop van tien kilogram drugs, kwam nooit opdagen en werd veroordeeld tot twee jaar cel. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding.


De andere leden, voornamelijk plukkers, kregen lichtere celstraffen tot achttien maanden of een werkstraf. (SDVO)