Burgemeester weert agressieve pitbulls van straat

EIGENAAR MOET HONDENWEIDE OOK AFSCHERMEN MET DOEK

Jack russell Marie is twee keer met spoed geopereerd, maar heeft de aanval overleefd.
Foto Siebe De Voogt Jack russell Marie is twee keer met spoed geopereerd, maar heeft de aanval overleefd.
De Oostkampse burgemeester Jan de Keyser heeft de eigenaar van twee agressieve pitbulls verboden om nog met zijn honden op de openbare weg te komen. Ze mogen ook niet meer te zien zijn vanop straat. "Da's niet genoeg", vindt Piet Hooft, wiens jack russell Marie werd aangevallen. "Die honden moeten afgemaakt worden." Marie moest intussen een nieuwe spoedoperatie ondergaan.

 


De twee pitbulls teisteren al enkele jaren de omgeving van de Hogedreef in Oostkamp. Twee weken geleden kwam het tot een dieptepunt, toen de drie jaar oude jack russell van Francesca Degrave en Piet Hooft uit de Gruuthuselaan brutaal werd aangevallen. Burgemeester Jan de Keyser (CD&V) nam intussen maatregelen en volgt de situatie op de voet op. "Ik heb de eigenaar verboden om zich nog langer met zijn honden op het openbaar domein te begeven", zegt hij. "Bij de eerste vaststelling worden de honden - per direct - afgevoerd. Vrijdag ben ik de situatie ter plaatse gaan bekijken. Achteraf heb ik gevraagd aan de politie om een extra politiebevel uit te schrijven. De eigenaar moet zijn hondenweide achteraan volledig afschermen met een doek, zodat er geen zichtbaar contact meer mogelijk is met passanten. Op het hek aan de tuin moet ook een beter slot komen. Voorlopig zijn er geen nieuwe incidenten geweest, maar ik zal geen afwijkingen tolereren."

Hartstilstand

Piet en Francesca vinden de maatregelen van hun burgemeester niet ver genoeg gaan. "De situatie sleept hier al jaren aan", zuchten ze. "Dergelijke moordmachines horen hier niet thuis. Ze moeten gewoon afgemaakt worden." Hun jack russell Marie overleefde de drieste aanval wonderwel. Intussen moest het dier opnieuw een spoedoperatie ondergaan. "Een dag nadat ze weer thuis was, doken er nieuwe problemen op", vertelt Piet. "We zijn meteen naar de dierenkliniek getrokken, waar bleek dat een stuk darm was afgestorven door de hondenbeten. De dokter moest 60 centimeter darm verwijderen. Een erg zware operatie, want Marie kreeg een hartstilstand. Wonder boven wonder kwam ze er opnieuw door. Intussen is ze zelfs opnieuw thuis. Ze moet een erg goede engelbewaarder hebben."

8.000 euro

Piet is zelfstandig schilder en heeft 12 werknemers onder zich, maar sinds de gebeurtenis kon hij niet meer gaan werken. "De pitbulls hadden me zelf ook goed te pakken. Ik werd gebeten in mijn hand en in mijn onderrug. Eind deze week moet ik een nieuwe controle ondergaan en krijg ik te horen of ik opnieuw aan het werk zal kunnen." Intussen nam het koppel wel een advocaat onder de arm om hun kosten op de eigenaar van de pitbulls te verhalen. "De operaties van Marie alleen al kostten ons 8.000 euro. Daarbij komt nog het financieel verlies door mijn arbeidsongeschiktheid. Die man hield z'n honden niet in bedwang en is dus verantwoordelijk voor onze schade."