Burgemeester Jan de Keyser (CD&V) pleit voor noodregering mét alle regeringspartijen: “Het huidig model werkt niet meer”

Jan de Keyser pleit voor een noodregering.
Benny Proot Jan de Keyser pleit voor een noodregering.
Onze krant deed dinsdag een rondvraag bij alle CD&V-burgemeesters in Vlaanderen. Zien zij een federale regering zónder N-VA zitten? De Oostkampse burgemeester Jan de Keyser pleit alvast voor een noodregering mét N-VA. “Het huidig model van België werkt niet meer”, zegt hij.

“We raken niet uit de impasse omdat aan iedere kant van de taalgrens de grootste partij een zware tegenstander heeft gekregen: PS aan de linkerzijde en N-VA aan de rechterzijde”, stelt de Keyser. “Zij zijn dus niet geneigd om compromissen te sluiten. En dan stopt het, ondanks het sterke massagewerk van Joachim (Coens, red.). De Keyser is naar eigen zeggen voorstander van een noodregering. “Die moet beide kanten van de taalgrens weerspiegelen en bestaan uit alle regeringspartijen. Dus ook N-VA, want zij maken nog steeds deel uit van de Vlaamse regering. De noodregering moet toezien op de begroting en continuïteit garanderen. Ondertussen moet de Belgische structuur tegen de spiegel gehouden worden en worden herschreven. Het huidig model werkt immers niet meer.”