Bloemenwijk protesteert

BESTUURDERS MOETEN SINDS OPENING FIETSPAD OMRIJDEN

De bewoners op de hoek van de Wilgenbroekstraat en Poelstraat, waar het verbod op doorgaand verkeer is ingevoerd.
Foto Proot De bewoners op de hoek van de Wilgenbroekstraat en Poelstraat, waar het verbod op doorgaand verkeer is ingevoerd.
De bewoners van de Bloemenwijk in Oostkamp pikken een recent verbod op doorgaand verkeer in de Wilgenbroekstraat niet. "Het is een beslissing om fietsers op het nieuwe fietspad te beschermen", zegt burgemeester Luc Vanparys.

In juni werd het fietspad langs de Boudewijnlaan ingefietst. Het nieuwe pad over 2,2 kilometer verbindt Oostkamp met Brugge, en biedt een veilige verbinding voor leerlingen van de secundaire scholen in Brugge en de lagere scholen in Oostkamp zelf. Daarnaast leidt het pad naar het station van Brugge en het bedrijventerrein Ten Briele. Maar met de opening van het fietspad werd in de Wilgenbroekstraat ook een verbod op doorgaand verkeer ingevoerd. En dat zint de bewoners van de Bloemenwijk niet.

Petitie

"Enkele bewoners uitten hun ongenoegen, maar niemand ondernam aanvankelijk actie", zegt Thomas Degryse. "Dus dacht ik dat een petitie een goed initiatief was om ook bij de andere mensen naar hun mening te polsen. De petitie heeft intussen 48 handtekeningen. De nieuwe situatie is heel onaangenaam. Nu moeten we naar Brugge omrijden via de Loppemsestraat, terwijl je vroeger gewoon de Wilgenbroekstraat nam. Je moet per rit minstens vijf minuten of drie kilometer extra rekenen. Dat klinkt misschien niet veel, maar je moet wel twee keer daags omrijden en dat gemiddeld vijfmaal per week. Er komen ook politiecontroles met boetes tot 150 euro", aldus Thomas.

File

Martine Blomme springt Thomas bij. "Als er geen verkeer is, moet je inderdaad maar vijf minuten omrijden. Maar in de spits of wanneer de Steenbruggebrug gedraaid is, heb je veel file. Soms sta je volledig vast in de Heidelbergstraat", zegt Martine. Koen Hallaert heeft eveneens bedenkingen. "Er was geen enkele gesprek of samenkomst rond het verbod op doorgaand verkeer. Plots waren die borden daar. Er waren volgens mij alternatieven zoals een wegversmalling, een drempel, eenrichtingsverkeer of een grotere snelheidsbeperking. We krijgen fileproblemen eens het schooljaar weer begint", stelt Koen.

Geen verandering

Volgens burgemeester Luc Vanparys (CD&V) zullen de bewoners van de Bloemenwijk zich sowieso moeten aanpassen.


"We zullen de petitie bekijken, maar de situatie zal niet veranderen op korte termijn. Bij de aanleg van het fietspad langs de Boudewijnlaan was het verbod op doorgaand verkeer in de Wilgenbroekstraat een voorwaarde voor de provincie. Zij kwam tussen in een groot deel van de kosten. Ik begrijp dat de nieuwe situatie minder comfortabel is voor de autobestuurders, maar het is een beslissing om de fietsers te beschermen", zegt de burgemeester.