Alternatieven zoeken voor parkingprobleem

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OOSTKAMP

Veel inwoners klagen dat het steeds moeilijker wordt om een parkeerplaatsje te vinden in het centrum.
Foto Proot Veel inwoners klagen dat het steeds moeilijker wordt om een parkeerplaatsje te vinden in het centrum.
Veel inwoners van Oostkamp klagen dat ze tijdens het winkelen steeds moeilijker hun wagen kunnen parkeren in het centrum. Volgens het gemeentebestuur moet er een mentaliteitswijziging komen, terwijl oppositiepartij N-VA stelt dat er wel oplossingen voorhanden zijn.

"Een parkeerstudie heeft uitgewezen dat er voldoende parkeerplaatsen zijn in het centrum", stelt burgemeester Jan de Keyser (CD&V). "Alleen bij piekmomenten zien we soms problemen. De vraag is hoe ver mensen willen stappen van hun parkeerplaats naar hun bestemming. Het blijft een uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen bereikbaarheid en rust, beleving of veiligheid in het centrum. We streven naar een evenwichtige verdeling van de beschikbare ruimte, zowel voor openbaar vervoer, autoverkeer, fietsverkeer als voetgangers. Verder maken we ook werk van gratis parkeren."

Mentaliteitswijziging

Ook volgens sp.a is er een mentaliteitswijziging nodig. "We moeten afstappen van het idee dat we vlak voor de winkel kunnen parkeren", meent Franky De Jonghe. "We hebben veel randparkings en de voorbije jaren zijn er ook meer mogelijkheden gekomen voor fietsers."


De dure studie die het bestuur liet uitvoeren rond parkeren in Oostkamp stuit de N-VA tegen de borst. "De conclusies verschillen volledig met wat er bij de inwoners leeft", vindt Stefaan Bollaert.

Speelplaats openstellen

"Wij pleiten voor een lussensysteem met enkele straten met eenrichtingsverkeer. Dat zou in het centrum al heel wat extra parkeerplaatsen creëren. Daarom zijn we geen voorstander van het plan om parkeerplaatsen te schrappen op het Gemeenteplein. Misschien moet er wel een vernieuwde aanpak komen in de Schooldreef en moeten we in het weekend, zeker op zaterdag, de speelplaats van de school openstellen als parking? Daarnaast kan een parking aan OostCampus met een milieuvriendelijk pendelbusje of fietstaxi mogelijk een oplossing bieden. We stellen ook voor kortparkeren te stimuleren en de winkeliers hun wagen te laten parkeren net buiten het centrum." (SDVO)