"Zelfs sinterklaasspeelgoed vernield"

WONING VAN GEZIN ONBEWOONBAAR NA ZWARE DAKBRAND

Ook een groot deel van het dak raakte zwaar beschadigd.
SDVO Ook een groot deel van het dak raakte zwaar beschadigd.
De brand die zondagavond woedde in een woning langs de Hazelbeekstraat in Ruddervoorde heeft voor zwaardere schade gezorgd dan aanvankelijk gedacht. De volledige bovenverdieping en het dak van de villa raakten vernield. "Zelfs het sinterklaasspeelgoed van onze kinderen zullen we moeten weggooien", zucht Vicky Buffel die met haar gezin voorlopig wordt opgevangen bij vrienden.

Vicky Buffel en haar man Kevin Perquy vertrokken zondagnamiddag rond 16.30 uur samen met hun kinderen Hanne (8) en Thibo (6) nog even naar de winkel, toen ze twee uur later plots telefoon kregen van hun buren. "Ze vertelden dat er brand was bij ons thuis", vertelt Vicky. "We konden het eerst niet geloven en zijn zo snel mogelijk huiswaarts gekeerd. Toen we aankwamen, stond onze oprit vol brandweerwagens. Het was een verschrikkelijk beeld."

Vicky en Kevin samen met dochtertje Hanne en zoontje Thibo.
SDVO Vicky en Kevin samen met dochtertje Hanne en zoontje Thibo.

Oververhitte kachelbuis

De oorzaak van de brand was een oververhitte kachelbuis die het plafond ter hoogte van de badkamer in lichterlaaie zette. De brandweerposten van Torhout en Ruddervoorde hadden flink wat werk om de brand onder controle te krijgen. "Volgens de brandweer moet het vuur al even aan het smeulen zijn geweest. We hadden in de loop van de dag onze kachel aangelegd, maar hadden hem voor ons vertrek gedoofd. Blijkbaar was dat niet voldoende."


De brand woedde bijzonder hevig op de bovenverdieping van de woning en vernielde een groot deel van het dak. "Ons huis is voorlopig onbewoonbaar", zucht Vicky. "Op de bovenverdieping is werkelijk alles zwartgeblakerd: van onze badkamer tot de slaapkamer aan de andere kant. De benedenverdieping liep zware rook- en waterschade op. We proberen nog zoveel mogelijk spullen te redden, maar veel blijft er niet meer over. Zelfs het speelgoed van Thibo en Hanne - dat ze van Sinterklaas kregen - zullen we moeten weggooien. Ook voor de kinderen is dit een drama."

De schade op de bovenverdieping is groot.
SDVO De schade op de bovenverdieping is groot.

Boven garage

Het gezin van Vicky bracht de nacht door bij vrienden, twee straten verderop. "Het is niet ideaal, maar we worden daar erg goed opgevangen", zegt ze. "Het zal naar schatting toch een jaar duren voor ons huis weer volledig opgeknapt is. Het is onze bedoeling om zo snel mogelijk boven onze garage te gaan wonen. De ruimte daar moet nog volledig ingericht worden, maar we zijn nu al begonnen met het leggen van gas- en elektriciteitsleidingen. Het is een tussenoplossing tot we opnieuw in onze woning kunnen."