‘t Valkennest zoekt zes bewoners met een beperking én inwonende conciërge

De leden van het organiserende comité achter 't Valkennest.
SDVO De leden van het organiserende comité achter 't Valkennest.
Cvba ’t Valkennest is op zoek naar zes mensen met een beperking, die hun intrek willen nemen in villa ’t Valkennest op domein De Valkaart in Oostkamp. Tegelijk zoeken ze een maatschappelijk geëngageerde conciërge om bij de bewoners te wonen en een oogje in het zeil te houden. Begin volgend jaar moet het geklasseerde pand in gebruik worden genomen.

’t Valkennest, de witte villa in het midden van park De Valkaart, staat momenteel in de steigers. De cvba ’t Valkennest renoveert het historische pand om er een woning voor mensen met een beperking van te maken. Begin volgend jaar moeten zes bewoners hun intrek kunnen nemen in het geklasseerde gebouw. “Al mogen er dat ook twee of drie zijn”, zegt Koen Dalle, algemeen directeur van aandeelhouder VIRO vzw. “We lanceren ook onze zoektocht naar kandidaten. Echte criteria verbinden we daar niet aan. De mensen die we zoeken zijn personen die graag samenwonen en zich engageren naar de omgeving toe. ’t Valkennest is een project van inclusie. De villa hoort bij de buurt en de buurt hoort ook bij de villa. De bewoners moeten uiteraard in bepaalde mate zelfstandig kunnen leven, maar krijgen bij ons ook ondersteuning op basis van hun noden en wensen.”

Conciërge

In ’t Valkennest krijgen de bewoners een unieke woonlocatie ter beschikking gesteld. Elke hoek in het gebouw geeft uitzicht op één van de omliggende vijvers. Binnen zijn zes wooneenheden voorzien met verschillende badkamers, een gemeenschappelijke leefruimte en een keuken. Op de onderste verdieping wordt een grote studio ingericht voor de conciërge. Ook die kandidatuur staat nog open. “De conciërge moet uiteraard maatschappelijk geëngageerd zijn en de bewoners mee ondersteunen. Uiteraard nemen onze begeleiders het gros van die ondersteuning op zich. Hij of zij kan perfect iemand zijn die een job heeft en we staan zelfs open voor een jong koppeltje. Belangrijk is wel dat de kandidaten affiniteit hebben met de zorgsector en ook de nachtpermanentie op zich kunnen nemen.” 

Aandeelhouders 

De gemeente Oostkamp gaf de villa twee jaar geleden in erfpacht aan de cvba ’t Valkennest, een onderneming van ouders van kinderen met een beperking. De renovatie van het pand moet tegen eind december afgerond zijn en zal in totaal 640.000 euro kosten. Om ’t Valkennest financieel een duwtje in de rug te geven, is de cvba ook op zoek naar aandeelhouders. “Al vanaf 250 euro kunnen personen, vzw’s of rechtspersonen een aandeel kopen. Het is voornamelijk een sociaal aandeel: een manier om betrokken te worden bij een mooi project. Het geld zal worden gebruikt voor deze woning, maar ook voor toekomstige. ’t Valkennest is immers ons eerste, maar zeker niet ons laatste project.” Mensen met een beperking die zich geroepen voelen om hun intrek te nemen in ’t Valkennest, kunnen zich kandidaat stellen via de website www.valkennest.be. Ook conciërges kunnen hun kandidatuur via die weg indienen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.