"Mooi dat jullie oorlogshelden eren"

JAMAICAAN (79) BEZOEKT WEIDE WAAR OOM NEERSTORTTE MET GEVECHTSVLIEGTUIG

Keith Desmond Bodden (links), alias 'Sonny', en een collega bij de luchtmacht bij de Spitfire (ook onder).
Benny Proot Keith Desmond Bodden (links), alias 'Sonny', en een collega bij de luchtmacht bij de Spitfire (ook onder).
OOSTKAMP - Julio Machado (79) uit Jamaica heeft de Moerbrugse weide bezocht waar zijn oom in 1946 neerstortte met zijn gevechtsvliegtuig. Spitfire-piloot Keith Desmond Bodden streed tijdens WO II tegen de Duitsers, maar crashte daarna tijdens een vlucht van Duitsland naar Engeland. "Dit is een heel emotioneel moment", zegt Julio, die via internet in contact kwam met de Heemkundige Kring Oostkamp.

De Duitsers verslaan en dan na de oorlog neerstorten in een weide: dat was het trieste lot van de 23-jarige Keith Desmond Bodden uit Kingston in Jamaica, roepnaam 'Sonny'. Een neef, Julio Machado, bezocht gisteren de plaats waar de gevechtspiloot op vrijdag 5 april 1946 verongelukte. "Ik ben vereerd om hier te zijn. Het is mooi dat de herinnering aan mensen die meestreden in de Tweede Wereldoorlog levendig wordt gehouden. Ik heb een doosje gekregen met twee stukjes van het vliegtuig waarin mijn oom crashte. Die zal ik zeker tonen aan mijn neven", zegt Julio, die zijn oom nooit echt goed heeft gekend. "Ik was destijds nog een kleine jongen, maar ik herinner me wel nog de verwarring bij mijn grootouders thuis toen het nieuws binnenliep dat hij overleden was. Alle volwassenen zaten samen en wij, de kinderen, moesten buiten spelen."

Julio Machado (midden), zijn partner Mary Ludwig en buurtbewoner Frans Wille, die de berging van het vliegtuig meemaakte.
Benny Proot Julio Machado (midden), zijn partner Mary Ludwig en buurtbewoner Frans Wille, die de berging van het vliegtuig meemaakte.

D-day

Twee jaar geleden bezocht Julio al het graf van zijn oom in Schoonselhof in Antwerpen. "Toen mijn oom naar de oorlog vertrok, was hij nog niet getrouwd. Hij had ook nog geen kinderen. Net als vele andere jonge mannen in Jamaica sloot hij zich vrijwillig aan bij het leger. Meestal kwamen ze dan terecht bij de luchtmacht. Mijn oom trok naar Alabama in de VS voor een opleiding tot gevechtspiloot. Tijdens de oorlog werd hij gestationeerd op de Orkney-eilanden ten noorden van het Schotse vasteland. Als Spitfire-piloot moest hij daar de marinebasis beschermen."


Kort na D-day vloog hij ook met een Typhoon-vliegtuig. "Daarmee bombardeerden ze het Duitse militair transport en afweergeschut. Veel piloten sneuvelden en ze hadden veel nieuwe mensen nodig. Zo werd ook 'Sonny' Typhoon-piloot en vuurde hij raketten af vanuit de lucht", vertelt Julio.


Lange tijd was er in Oostkamp weinig geweten over de crash. "Een aantal jaar geleden kwam een document naar boven in de archiefdienst van de gemeente", vertelt Wim Deneweth van de Heemkundige Kring Oostkamp.

Benny Proot

Kranten

"Ik lanceerde oproepen in kranten in Kingston. Ook via internetfora probeerden we de familie te bereiken. Dat lukte niet tot zijn neef met ons contact opnam. Hij was ook begonnen met wat hij het 'internetding' noemde."


Wim heeft ook meer info over de noodlottige dag van Keith Desmond Bodden. "De piloot behoorde tot de Britse luchtmacht en moest een Spitfire terugvliegen van Duitsland naar Engeland. In Duitsland maakte hij deel uit van de bezettingstroepen. Onderweg is hij geconfronteerd geweest met slecht weer. Hij wou onder de wolken vliegen en schrok wellicht dat hij zo dicht bij de grond zat. Door een verkeerd manoeuvre stortte hij neer. De crash moet enorm zijn geweest. Stukjes van het vliegtuig, die we hier nog terugvonden met een metaaldetector, waren maximaal zo'n vier centimeter groot. Door de crash werd ook het lichaam van de piloot in stukken gereten. Vier weken na het ongeval kwam een zevenkoppig team van de Britse luchtmacht voor de berging van het lichaam en de mitrailleurs. Ze hebben maar een onderbeen met voet, een hand en een stuk van de borstkas van de piloot teruggevonden. Die resten zijn eerst tijdelijk begraven in een kelder naast de kerk van Oostkamp en kregen later een plaats in een graf in Schoonselhof. Enkele maanden na de crash zou zijn opdracht bij het leger afgelopen geweest. Zijn broer was in 1940 al gesneuveld", zegt Wim.

Onuitwisbaar

Buurtbewoner Frans Wille (79) herinnert zich de berging van vliegtuig nog levendig. "Mijn vader was ooggetuige van de crash en ik zie de beelden van de berging nog altijd voor me. Zo'n herinneringen zijn onuitwisbaar. Na school kwam ik kijken en zag ik hoe de Britse troepen een deel van de parachute en de mitrailleurs bovenhaalden. Ik wist toen niet dat het om een Jamaicaanse piloot ging", aldus Frans.