Zwerfvuil velt drie koeien in zes maanden tijd

DOORBOORDE KOEIENMAAG EN BLOEDVERGIFTIGING

Jo De Sutter met Alice, het weeskalfje van Femke.
Didier Verbaere Jo De Sutter met Alice, het weeskalfje van Femke.
Landbouwer Jo De Sutter uit Gijzenzele is in zes maanden tijd drie koeien verloren omdat zwerfvuil in hun voedsel terechtkwam. Plastic en metaal (uit blikjes) dat in de koeienmaag terecht komt, kan die perforeren. Er is ook risico op bloedvergiftiging.

Vorige week woensdag werd Femke, een gezonde melkkoe van 4 jaar oud, plotseling ziek. De dierenarts dacht aan een longontsteking, maar na bloedonderzoek bleek dat ze een ontsteking en perforatie van de maag had. "Er was ook al ruis op haar hart te horen. De bloedvergiftiging had haar hart bereikt. En dus haalden we ze woensdag uit haar lijden", zucht Jo.


Femke, mama van kalfje Alice, was al de derde koe sinds november die aan de gevolgen van zwerfvuil in de maag overleed. "Gras of maïs wordt tot voedsel vermalen. Flesjes uit harde plastic en metalen blikjes die achteloos op de weide of de akker weggegooid worden, komen zo in de voedselketen van onze dieren terecht. Op die manier raakt hun maagwand ontstoken of geperforeerd en worden ze dodelijk ziek. Ook Gerda, een gezonde koe van 2,5 jaar oud, en Adda, een sterk beest met vijf nakomelingen, kwamen zo aan hun einde in november en februari", zegt Jo, broer van Hilde De Sutter, ooit Schoonste Boerin van Vlaanderen.


De drie overleden koeien in de Vierhoekhoeve in de Brielstraat zijn geen alleenstaande gevallen. "Het is de meest voorkomende doodsoorzaak bij melkkoeien. Ik schat dat we in onze praktijk jaarlijks dertig gevallen tellen", zegt dierenarts Bart De Temmerman. "Als we een autopsie uitvoeren, vinden we vaak metaal terug in de maag van een koe. Soms gaat het om een stukje van een landbouwmachine, maar in de meeste gevallen is het zwerfvuil en afval. Elke boer wordt er minstens één keer per jaar mee geconfronteerd."

Femke werd geslacht nadat ze zwerfvuil in de maag kreeg.
Didier Verbaere Femke werd geslacht nadat ze zwerfvuil in de maag kreeg.

Financieel verlies

"Het duurt twee jaar om een kalf op te kweken tot een gezonde melkkoe. Zo'n koe geeft dagelijks 57 liter melk en kan tot zeven jaar melk geven. De dood van zo'n beest betekent dus ook een serieus financieel verlies van duizenden euro's. Maar los van de centen vind ik het jammer dat wandelaars en fietsers wel willen genieten van de natuur, maar er soms te weinig respect voor hebben. Aan de Vierhoekhoeve vegen we dagelijks de straat langs de bermen en dagelijks vinden we nieuw zwerfvuil. Het wordt tijd dat de mensen beseffen dat hun gedrag serieuze gevolgen kan hebben voor onze dieren", besluit Jo.


Het gemeentebestuur wil alvast maatregelen nemen. "Samen met de Land- en Tuinbouwraad gaan we een nieuwe sensibiliseringscampagne op poten zetten en kijken of we waarschuwingsborden langs de wandel- en fietspaden kunnen plaatsen", vertelt Hilde De Sutter (CD&V), zus van Jo en voorzitter van de gemeenteraad. Het buurtschooltje van Gijzenzele gaf alvast het goede voorbeeld. Daar werden al de eerste lessen rond de kwalijke gevolgen van zwerfvuil gegeven na de dood van Femke.