Voetbalwedstrijd gestaakt na racistische spreekkoren thuispubliek

Een archiefbeeld  van een wedstrijd van de eerste ploeg van FCE Moortsele.
FCE Moortsele Een archiefbeeld van een wedstrijd van de eerste ploeg van FCE Moortsele.
De voetbalwedstrijd tussen FC Smetlede en FCE Moortsele in derde provinciale B is zondag vroegtijdig gestaakt na racistische opmerkingen van het thuispubliek tegen Attilay Emeksiz, een speler van Turkse origine.

De speler was de verwijten spuugzat en stapte tien minuten voor affluiten naar de kleedkamer. Daarop besliste de scheidsrechter om de match definitief af te fluiten wegens racistische spreekkoren. De speler kreeg onder meer ‘FC Taliban’ naar het hoofd geslingerd telkens hij een bal raakte.

Attilay Emeksiz was de spreekkoren beu en stapte van het veld.
Geert De Rycke Attilay Emeksiz was de spreekkoren beu en stapte van het veld.

“We merkten op dat gedurende de tweede periode de spreekkoren en verwijten van het thuispubliek scherper en scherper werden, op het gênante af”, zegt Nico Gevaert van de club uit Oosterzele. “Tien minuten voor het einde werd het echter ontoelaatbaar. Toen onze speler het verwijt van onder andere ‘FC Taliban’ herhaaldelijk naar het hoofd geslingerd kreeg,  staakte hij de wedstrijd. De spelleider had de opmerkingen ook opgevangen en staakte meer dan terecht de wedstrijd. Onze speler Emeksiz was zwaar onder de indruk van de ontoelaatbare uitspattingen van het publiek en kon niet meer verder. Onze ploeg besliste de speler te ondersteunen en weigerde de wedstrijd uit te spelen”, geeft Gevaert nog mee.

Club vraagt een krachtige veroordeling

“De Pro League en bij uitbreiding de Koninklijke Belgische Voetbalbond, UEFA, FIFA en alle andere voetbalorganisaties verspreidden net dit weekend heel sterke en knappe boodschappen. De Pro League verzond deze week naar alle eersteklassers een sterke boodschap en oproep tot nultolerantie voor racisme. Het voetbal is voor iedereen, racisme is ontoelaatbaar. Het is tijd om de daad bij het woord te voeren. Iedereen moet zich actief engageren om deze problematiek uit alle stadions te weren. Racisme heeft helemaal geen plaats op en naast de voetbalvelden, op welk niveau dan ook. Daarom willen we, als amateurclub, de voetbalbond oproepen om een duidelijke reactie te tonen. We leven in de 21ste eeuw, racistische uitspraken zijn ontoelaatbaar. Daarom en enkel daarom beslisten we de wedstrijd niet uit te spelen. Dit mag niet naar de achtergrond verdwijnen.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Alain Roelandt

    Nico Gevaert vertel het hele verhaal aub. Ke vergeet te melden dat deze speler al de ganse tijd aan het mekkeren was op alles en iedereen en hiervoor reeds bestraft werd met een gele kaart!

  • patrick VANHOVE

    Janken en dan krijgen ze hun zin!!