Oppositie hijst regenboogvlag aan gemeentehuis

Ruben De Gusseme en Filip Michiels (Open Vld) hijsen de vlag aan het gemeentehuis van Oosterzele.
Foto Didier Verbaere Ruben De Gusseme en Filip Michiels (Open Vld) hijsen de vlag aan het gemeentehuis van Oosterzele.

De Oosterzeelse oppositiepartijen hielden zaterdagmorgen om 7.15 uur een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid aan het gemeentehuis van Oosterzele. Op Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie hingen ze zelf de symbolische regenboogvlag op aan het gemeentehuis nadat het bestuur twee jaar op rij de vlag weigerde te hijsen.


Filip Michiels, fractieleider van Open Vld Plus, kreeg telkens negatief antwoord op zijn vraag omdat het bestuur naar eigen zeggen geen precedenten of verwachtingen wil creëren door officieel standpunten over sociale kwesties in te nemen. "Dus hijsen we de vlag zelf", laat Michiels weten.


"België is een vooruitstrevend land op vlak van holebirechten, maar zo'n Internationale Dag is zeker nog nodig, want ondanks de vooruitgang die hier en daar geboekt wordt, zien we ook een steeds hardnekkiger beweging van intolerante wereldlijke en geestelijke leiders. Homofobie moet ten allen tijde bestreden worden", aldus Michiels.


Hij kreeg zaterdag steun van Groen en sp.a. Een uurtje na het hijsen van de vlag werd ze weer weggehaald. "We weten niet door wie, maar hebben een vermoeden", klinkt het bij de oppositie.


(DVL)