Open Vld plus wil meerderheid breken via Raad voor Verkiezingsbetwisting

Nietigverklaring van de verkiezingen en mandaten burgemeester Van Durme en schepen Meuleman gevraagd

Burgemeester Johan Van Durme
Wannes Nimmegeers Burgemeester Johan Van Durme
Open Vld plus heeft een klacht ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen over de geldigheid van de verkiezingen in Oosterzele. Ze vragen om de uitslag van de verkiezingen ongeldig te verklaren en het mandaat van burgemeester Johan Van Durme en schepen Christ Meuleman (CD&V) te schrappen. Ook raadsleden Elsy De Wilde, Pieterjan Keymeulen en Jean Marie De Groote bezondigden zich volgens Open Vld tegen de regels op de verkiezingsuitgaven.

“Er zijn tal van handelingen vastgesteld die de verkiezingscampagne hebben verstoord en dus wellicht een reële invloed hebben gehad op de uitslag en de zetelverdeling in Oosterzele”, zegt Filip Michiels, fractieleider van oppositiepartij Open Vld plus. Het kartel van CD&V/N-VA behaalde op 14 oktober 50 procent van de stemmen en behield nipt de absolute meerderheid met 12 op 23 zetels. “Er waren slechts 229 stemmen verschil om de meerderheid te breken. Daarom willen we dat de Raad voor Verkiezingsbetwisting deze onregelmatigheden nauwkeurig bekijkt”, aldus Michiels. 

Inbreuk op privacy 

In haar betoog wijst Open Vld plus op de wet op de schending van de privacy. Volgens de partij hebben leden van de meerderheid de persoonsgegevens van inwoners gebruikt in de verkiezingscampagne. Ze bewijzen dit met gepersonaliseerde brieven die werden verstuurd naar inwoners van de gemeente.

“Kort voor de verkiezingen heeft burgemeester Johan Van Durme een grootschalige e-mailcampagne gevoerd naar inwoners met vraag om steun. Enkele inwoners hebben hierover zelfs een klacht ingediend bij de autoriteiten voor de gegevensbescherming”, aldus Michiels. “Er werden ook veel persoonlijke kaarten verstuurd naar bewoners. Op die manier wekt de burgemeester de indruk dat hij persoonlijk is tussengekomen in een dossier om de bewoners te helpen. Het gaat over het onderhoud van openbaar groen, het aanpassen van verkeersmaatregelen of het aanbrengen van grint in bepaalde straten”, aldus Michiels. Hij verwijt ook schepen Christ Meuleman van het misbruiken van persoonsgegevens in mails. Ook de sms-campagne van burgemeester Johan Van Durme vindt Michiels een brug te ver. “Eén week voor de verkiezingen stuurde de burgemeester leugens rond dat wij een voorakkoord zouden gehad hebben met Groen. Twee leden van onze partij hebben zelfs klacht ingediend voor laster en eerroof”.

Onvolledige aangifte uitgaven 

Er zou ook een onvolledige aangifte van de verkiezingsuitgaven zijn van bepaalde kandidaten. “Er is geen aangifte door kandidaat Pieterjan Keymeulen en Jean Marie De Groote en de aangifte van schepen Meuleman en burgemeester Van Durme is onvolledig. Alles wijst erop dat ze meer hebben gespendeerd dan toegestaan”, besluit Michiels. Burgemeester Johan Van Durme zat in zitting van de politieraad en was niet bereikbaar. Schepen Christ Meuleman weerlegt de aantijgingen, maar kreeg de klachtenbundel nog niet onder ogen. Hij wil die eerst grondig bestuderen. “Maar wij hebben nooit persoonsgegevens van inwoners gebruikt om campagne te voeren en elke uitgave is aangegeven”, reageert hij kort. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft nu 40 dagen om uitspraak te doen.

Filip Michiels (Open Vld plus).
Didier Verbaere Filip Michiels (Open Vld plus).3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roswitha Gerbosch

    Er is een verschil tussen een brief gestuurd op naam en een mail op je persoonlijk mailadres. Iedere politieke partij krijgt adresgegevens van de kiesgerechtigden en mag die gebruiken om een brief te sturen, maar ook enkel en alleen in de periode van de verkiezingen. Mailadressen zijn daar niet bij. Hier werden de mails verstuurd naar de adressen die tijdens het uitoefenen van hun ambt tot bij hen geraakt zijn en dat is misbruik van de gegevens. Dat is een groot verschil.

  • rosita pernet

    slechte verliezers en kinderachtig gedoe. Iedere Vlaming heeft genoeg gezien dat de meeste verkiezingsborden blauw kleurden

  • An De Potter

    Dat is wel straf....wij hebben net van open-vld plus briefwisseling op naam ontvangen, niet van cd&v.... Zelfs onze kinderen werden persoonlijk aangeschreven door open-vld plus! Verwijt de pot de ketel hier dat hij zwart ziet of is open-vld plus gewoon een slechte verliezer?