Oosterzele koopt tractor met pekelspuit om fietspaden sneeuw- en ijsvrij te maken

De nieuwe tractor werd officieel overhandigd aan de gemeentelijke (strooi)diensten.
Didier Verbaere De nieuwe tractor werd officieel overhandigd aan de gemeentelijke (strooi)diensten.
Om de gemeentelijke fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden, kocht de gemeente Oosterzele een smalspoortractor met pekelspuit aan. “Met dit toestel kunnen de eigen diensten sneeuwruimen en in één beweging pekel op de fietspaden spuiten”, zegt schepen Christ Meuleman (CD&V).

De werking van dooizout kan nog versneld worden door het dooizout te mengen met pekel. “Dit betekent dat het zout, net voor de verspreiding op de weg, besproeid wordt met pekel waardoor het beter aan het wegoppervlak hecht. Deze methode wordt natstrooien genoemd.” Hierdoor is er minder zout nodig, het is minder belastend voor het milieu, het zout werkt sneller en langdurig. 

De tractor met toebehoren kostte ongeveer 71.000 euro en zal hoofdzakelijk voor de fietspaden ingezet worden. Bij sneeuwval heeft de gemeente ook een overeenkomst met enkele externen zoals landbouwers die kunnen ingeschakeld worden om de wegen sneeuwvrij te maken. Daarnaast beschikt Oosterzele nog over een grote tractor en vrachtwagen om de wegen te strooien.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.