Natuurpunt plant driehonderd bomen aan in vallei Gondebeek in ‘Landskouter Zeehaven’

Vrijwilligers Natuurpunt en JNM aan de slag in de vallei van de Gondebeek in Landskouter.
Didier Verbaere Vrijwilligers Natuurpunt en JNM aan de slag in de vallei van de Gondebeek in Landskouter.
Vrijwilligers van Natuurpunt Oosterzele en jongerenafdeling JNM plantten zaterdagnamiddag driehonderd bomen aan in de vallei van de Gondebeek in Landskouter.
Vrijwilligers Natuurpunt aan de slag in de vallei van de Gondebeek in Landskouter.
Didier Verbaere Vrijwilligers Natuurpunt aan de slag in de vallei van de Gondebeek in Landskouter.

Het natuurgebied van de Gondebeek strekt zich ondertussen uit over zo’n 7 hectaren in Landskouter (Oosterzele), Lemberge (Merelbeke) en Gontrode (Melle). “In de volksmond heet dit overstromingsgebied ‘Landskouter Zeehaven’ omdat het tweemaal per jaar onder water loopt. Het is een gebied waar de Molenbeek en de Driesbeek samenkomen in de Gondebeek. Daarom planten we ook bomen aan die goed aarden in drassige gebieden”, zegt conservator Dirk Fiers van Natuurpunt.

In de volksmond heet dit overstromingsgebied ‘Landskouter Zeehaven’ omdat het tweemaal per jaar onder water loopt

Natuurpunt-conservator Dirk Fiers

De afdeling kon afgelopen jaar opnieuw een hectare aankopen waar ondertussen ook twee poelen werden gegraven. Langs de oevers van de beek werden zaterdag zwarte els, zomereik, esdoorn, zoete kers, fladder iep en zwarte populier aangeplant. “Dat is de autochtone populier die zo goed als overal verdwenen is. We proberen deze streekeigen boom opnieuw in onze natuurgebieden te introduceren”, zegt Dirk. Binnenkort wordt in het gebied ook een voetgangersbrugje over de Gondebeek aangelegd om de toegankelijkheid te verbeteren.

Didier Verbaere
Didier Verbaere



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.