Gezin met vijf kinderen dakloos

ONTPLOFTE WASMACHINE ZET HUIS IN LICHTERLAAIE

Nog voor de brandweer kon beginnen blussen, sloegen de vlammen al door het dak.
JEW Nog voor de brandweer kon beginnen blussen, sloegen de vlammen al door het dak.
Een ontplofte wasmachine en de brand die daar op volgde heeft een gezin van zeven dakloos gemaakt. De bewoners van het pand in de Lembergestraat in Landskouter. waren tijdig buiten en stonden gisteravond voor de aartsmoeilijke opgave om hun vijf schoolgaande kinderen in te lichten. Heel wat buurtbewoners en vrienden willen hen nu uit de nood helpen.

Rond 13.05 uur hoorde bewoonster Veronique De Clercq plots een luide ontploffing uit haar badkamer komen. Meteen erna stond het hele huis in lichterlaaie. Zij en haar man Koen De Corte geraakten net op tijd buiten en bleven ongedeerd. De brandweer had echter alle moeite van de wereld om de brand onder controle te krijgen. Telkens wakkerden de vlammen op, zeker wanneer er gaten in het dak kwamen en het vuur gevoed werd met zuurstof. Tijdens de bluswerken kwam er ook asbest vrij, waardoor buurtbewoners ook op afstand moesten blijven.


Na ruim twee uur en een half blussen was het vuur gedoofd. Koen en Veronique moesten met lede ogen aanzien hoe hun huis helemaal vernield werd.


"Dramatisch", zo omschreef burgemeester Johan Van Durme het. "De brand begon op zo'n onschuldige manier, maar in een mum van tijd stond het hele huis in brand. Die mensen zijn echt alles kwijt. Dit weekend kunnen ze nog bij schoolfamilie terecht in Deinze. Vanaf maandag zal het OCMW hen een noodwoning geven. Dat is nodig, want zij hebben drie dochters en twee zonen die allen tussen de elf en achttien jaar oud zijn. Het grootste probleem komt straks, wanneer de kinderen thuiskomen van school. Het weekend staat voor de deur en ze zijn alles kwijt."

Buurman Bart .
JEW Buurman Bart .

30 centimeter

Buurman Bart Van Hulle (46) had meer geluk. Zijn woning ligt dertig centimeter van het huis van Koen en Veronique. "Ik zat op mijn werk op Volvo toen ik plots gebeld werd dat het huis van de buren in brand stond. Wel, dan schrik je je toch een ongeluk en slaat de paniek je om het hart. Ik ben meteen in mijn auto gesprongen om de schade om te meten. Die zal gelukkig nog meevallen en beperkt blijven tot wat rook - en waterschade."


De buurtbewoners waren meteen erg bereid om het gezin van Koen en Veronique uit de nood te helpen. Elsy De Wilde, die vlakbij de getroffen woning woont, is er het hart van in. "Ik ken hen al zo lang. Koen had juist de woning van binnen helemaal gerenoveerd en zou starten met de buitenkant. Ik kon niet anders dan hen helpen."

Kleren

Wie kleren wil leveren kan dat doen door een sms te sturen op 0494/86.57.04. De kleren en ander huishoudmateriaal zoals lakens en speelgoed kunnen terecht in de Lembergestraat 15. Ondertussen zijn er al bedden, boekentassen en kledij geleverd.