ZoraBots steunt strijd tegen corona met nieuwe robot: hij meet je temperatuur en ziet of je een mondmasker draagt

Het bedrijf ZoraBots uit Oosende schakelt in Rwanda een nieuwe robot in om corona op te sporen.
rv Het bedrijf ZoraBots uit Oosende schakelt in Rwanda een nieuwe robot in om corona op te sporen.
Het Oostendse bedrijf ZoraBots lanceert een nieuw soort robot om zorgprofessionals, regeringen en internationale organisaties te helpen in de strijd tegen het coronavirus. De zogenaamde Cruzr-robot kan onder andere de lichaamstemperatuur meten en detecteren of iemand al dan niet een mondmasker draagt. De Verenigde Naties schonken alvast vijf robots aan het Afrikaanse land Rwanda.

Eigenlijk heeft ZoraBots geen introductie meer nodig. Het Oostendse roboticabedrijf van CEO’s Tommy Deblieck en Fabrice Goffin haalde eerder al de wereldpers met hun robots Zora, James, en Pepper. De hoogtechnologische uitvindingen spelen vandaag al een significante rol in onder andere de gezondheidszorg en onderwijs. In maart bijvoorbeeld droeg ZoraBots haar steentje bij in de strijd tegen het coronavirus door James-robots kosteloos ter beschikking te stellen in verscheidene woonzorgcentra, onder meer in Oostende en Oudenburg. Zo kunnen ouderen tijdens de lockdown in contact blijven met hun dierbaren. 

Het bedrijf ZoraBots uit Oosende schakelt in Rwanda een nieuwe robot in om corona op te sporen.
rv Het bedrijf ZoraBots uit Oosende schakelt in Rwanda een nieuwe robot in om corona op te sporen.

“De strijd tegen het coronavirus neemt een nieuwe wending en krijgt duidelijk een uitgesproken technologische dimensie”, vertellen Deblieck en Goffin. “We baseerden onze software en knowhow op de Cruzr-robot, die op zijn beurt door Chinees roboticabedrijf Ubtech werd vervaardigd. Zo creëerden we een oplossing waarmee de grootschalige inspanningen tegen de verspreiding van Covid-19 wereldwijd ondersteund kunnen worden.” 

‘Hebt u uw handen gewassen?’, ‘blijf alstublieft op een veilige afstand’, ‘draag een mondmasker alstublieft’: het zijn allemaal boodschappen die de robot al patrouillerend kan meegeven

Tommy Deblieck en Fabrice Goffin, CEO’s ZoraBots

“Cruzr kan de lichaamstemperatuur meten en detecteren of iemand op drukke of belangrijke plekken een mondmasker draagt, en kan alarmsignalen sturen als dat nodig is. Dankzij hun infraroodcamera’s kunnen de robots elke minuut tot 200 mensen screenen op symptomen van het virus, zoals koorts en een droge hoest. ‘Hebt u uw handen gewassen?’, ‘blijf alstublieft op een veilige afstand’, ‘draag een mondmasker alstublieft’: het zijn allemaal boodschappen die de robot al patrouillerend kan meegeven.” 

rv

Drukke plaatsen

Nog een functie: de toestand van de patiënt monitoren en de medische dossiers van coronapatiënten bijhouden. We kunnen ook een specifieke drager bevestigen, of een dienblad waarop ontsmettingsmiddel, een geneesmiddel of voedsel wordt aangeboden”, halen de CEO’s aan. “De bedoeling is dat op die manier tijd vrijkomt voor de gezondheidswerkers en dat de robots bijdragen tot grotere veiligheid op locaties die absoluut risicovrij moeten zijn.” ZoraBots richt zich logischerwijs tot ziekenhuizen, maar mikt ook op bijvoorbeeld detailhandel en horeca. 

Plannen voor Verenigde Staten

Het United Nations Development Program (UNDP) schakelde als eerste vijf robots in Rwanda in. Dat is niet toevallig het land waar ZoraBots eerder al een vestiging oprichtte. De robots werden aan het Rwandese ministerie van Volksgezondheid geschonken om de verspreiding van het coronavirus in het land tegen te gaan. Ze vervullen er hun taken al in het behandelingscentrum van Kanyinya in de hoofdstad Kigali. Robotica-ingenieurs van het UNDP zullen het personeel opleiden en hen leren hoe ze de robots voor hun werk kunnen inschakelen. De Verenigde Naties heeft ook al plannen om de robots onder meer in de Verenigde Staten in te schakelen.  

rv