Zazou wil dat kinderen bewuster kiezen voor een sport en organiseert ‘multimove’-lessen

Kinderen tijdens een multimove-les van Zazou.
Zazou Kinderen tijdens een multimove-les van Zazou.
Oostendenaar Nathan Blondé richtte twee jaar geleden Zazou op met als doel kinderen op een betere manier een sport laten kiezen. Nu gooit de twintiger het over een andere boeg. “Zazou wordt een groep met dochterondernemingen die elk een andere uitdaging aangaan.” De eerste fase is al gestart. “Vorig jaar hebben 120 kinderen multimove-lessen gekregen bij ons. 

Toen Nathan samen met zijn vrienden tot de conclusie kwam dat geen enkele van hen wist voor welke sport hij nu eigenlijk het meeste aanleg had, werd het idee geboren om de sportoriëntatie bij kinderen te veranderen. “Niemand van ons deed nog aan een sport in clubverband. We hebben ons verdiept in verschillende onderzoeken en enkele linken gelegd. Van daaruit hebben we een traject uitgestippeld hoe wij het zouden aanpakken. De eerste fase is multimove voor kinderen tussen 2,5 en 6 jaar. Daarin leren ze de basisvaardigheden die een kind moet leren. Wat je nu ziet is dat kinderen te vroeg in een bepaalde sport terechtkomen waardoor bepaalde vaardigheden heel goed ontwikkeld zijn en andere te weinig. De keuze wordt ook vaak om de verkeerde reden gemaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld voor een sport gekozen door vriendjes, maar niets zegt dat het kind daar ook aanleg voor heeft.”

Puntensysteem

In een tweede fase wil Nathan kinderen van het eerste en tweede leerjaar dan de kans geven om initiatielessen te volgen bij verschillende sportclubs. “Op basis van een softwaresysteem kunnen de kinderen en ouders punten geven aan elke sport en na twee jaar krijgen ze een duidelijk beeld welk soort sport het kind graag doet. Er bestaat nu al een sportkompas waaruit je kan zien waar het talent van het kind ligt. Als je die twee combineert kan een kind op 8-jarige leeftijd een sport kiezen die hij echt graag doet en waar het ook talent voor heeft.”

Nathan Blondé
rv Nathan Blondé

Samenwerking met clubs

De eerste fase van het idee van Nathan is al gestart. “Vorig jaar hebben 120 kinderen multimove lessen gekregen bij ons. Dit jaar bieden we tien lessen aan in de verschillende wijken en mikken we op 200 kinderen. Aan de tweede fase moeten we nog starten en daar botsen we op grote uitdagingen. Essentieel is immers de samenwerking met de sportclubs. Om het systeem te doen werken is echter een softwaresysteem nodig. Veel sportclubs werken nog handmatig. Wij zullen een software ontwikkelen waarmee heel wat administratie van de sportclub kan geautomatiseerd worden.”

Software

De software zal ontwikkeld worden door een dochteronderneming van Zazougroup. “We hebben onze activiteiten geheroriënteerd. Ik was de voorbije twee jaar met zoveel verschillende onderdelen bezig, dat het moeilijk was om nog overzicht te bewaren. Elke aparte uitdaging zal nu in een dochteronderneming ondergebracht worden met een partner die zich daarop toespitst. De software is één van de activiteiten, maar ondertussen is ook Ventoux Videomarketing of kortweg Ventoux gelanceerd. Jelle Demonie maakt video’s voor de sportwereld. Hij zal ook instaan voor de promotie van de activiteiten.”

Het uiteindelijk doel van Nathan Blondé is dat alle kinderen in Vlaanderen op een bewuste manier een sport kiezen en er dan ook langer de vruchten van kunnen plukken. “Ik ben begonnen in mijn thuisstad Oostende, maar het is natuurlijk mijn droom dat als het hier goed loopt dat ook Sport Vlaanderen mee op de kar springt.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.