Exclusief voor abonnees

Wouter De Vriendt (Groen): “West-Vlaanderen heeft het meeste te verliezen bij de klimaatopwarming”

Lijsttrekker Kamer wil volop strijden voor een ambitieuze klimaatregering

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Of we op 26 mei te maken krijgen met een groene golf valt moeilijk te voorspellen. Wel een zekerheid: als het zeepeil stijgt door de klimaatverandering zal het alle hens aan dek zijn in het Oostende van Wouter De Vriendt (41). “West-Vlaanderen is de provincie die het meest te verliezen heeft bij de klimaatopwarming. Ik hoef daar geen tekeningetje bij te maken.”
Wouter De Vriendt.
Vertommen Wouter De Vriendt.

“West-Vlaanderen moet de klimaatmotor zijn van de strijd tegen de klimaatopwarming, samen met onze KMO’s. Nu halen we geen enkele klimaatdoelstelling. Het moet bijvoorbeeld sneller gaan met de windmolens op zee. We denken dat het haalbaar is om tegen 2023 naar vier gigawatt productie te kunnen gaan van de windmolens op zee. Groen heeft goed gescoord bij de lokale verkiezingen en die trend willen we verder zetten. We willen inbreken in het bestuur, in de regering. Om te gaan naar een klimaatregering met een sociaal hart en een eerlijke politiek. Groen is ook een jonge, frisse partij. De nieuwe generatie groenen is klaar.”

Een draagvlak lijkt er wel voor te zijn ondertussen. Hoe dankbaar moeten jullie Anuna De Wever zijn? Zij geeft Groen mogelijk een serieuze boost deze verkiezingen.

“Anuna De Wever heeft een shockeffect veroorzaakt en dat is een goeie zaak. Ze heeft getoond dat er een groot draagvlak is voor het milieu en een ambitieuze klimaatregering. Dat is wat ons betreft de inzet van de verkiezingen. Je kunt je niet meer permitteren om niks te doen, de zeespiegel stijgt en het weer wordt onstabiel. We zijn een partij die serieus aan politiek doet en we hebben als eerste partij uitgepakt met een ambitieus en volledig berekend klimaatplan: Pact 2030. De traditionele partijen hebben daar kritiek op gegeven. Ze willen alles bij het oude laten. Kijk ook naar onze vraag om de gewone werkende mensen niet meer kapot te belasten zoals nu gebeurt, maar belastingen te verschuiven richting de grote vermogens en grote vervuilers. Dat is toch niet meer dan rechtvaardig?”

We willen de gewone werkende mensen niet meer kapot belasten zoals nu gebeurt, maar belastingen verschuiven richting de grote vermogens en grote vervuilers. Dat is toch niet meer dan rechtvaardig?

Wouter De Vriendt

Wat doe je zelf voor het klimaat?

“Minder autorijden. Ik heb energiezuinig gerenoveerd. Het is evident dat ik sorteer en veel met de fiets rijd. Bij mij thuis gebruiken we ook groene elektriciteit.”

“Het moet sneller met de windmolens op zee”, zegt De Vriendt, “maar ook op het vasteland moeten we opportuniteiten zoeken.”
Photo News / Didier Lebrun “Het moet sneller met de windmolens op zee”, zegt De Vriendt, “maar ook op het vasteland moeten we opportuniteiten zoeken.”

Sommige maatregelen die centraal genomen worden, kunnen in het nadeel spelen van de West-Vlaming. Ik denk dan aan rekeningrijden. De provincies die de grootste afstanden afleggen, zullen het meeste betalen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  Veertig miljoen jaar geleden waren er al klimaatveranderingen, blijkbaar is dat argument gebruikt om mensen bang te maken, wat een blasé.....

 • Erik Desloover

  Bangmakkerij en zo stemmen halen in eigen regio hoe laag kan je vallen

 • Edwin Van den Broeck

  Sinds de laatste ijstijd is de Noordzee meer dan 100m gestegen, en ze zal blijven stijgen tot de aarde ijsvrij is. Daarna zal ze stilaan terug naar een ijstijd gaan, of er nu mensen zijn of niet. Wat ze niet allemaal verzinnen om ons geld te kunnen pikken.

 • Jan Boden

  Die zeespiegelstijging gaat over maximaal 4,5 mm tegen 2100. De Vriendt past de klassieke truc toe : jaag de mensen de stuipen op het lijf en je kan ze alles wijs maken. Trouwens, ik denk niet dat Groen de zeespiegel ook maar met 1 mm kan doen zakken, maar ondertussen betalen we ons wel blauw aan klimaattaksen.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Mr De Vriendt, u van Oostende? Testerop, zegt u dat niets? Het vroegere Oostende, eiland voor het huidige Oostende. Ondergespoeld door stormen en stijgende zeespiegel. In de 14e eeuw!!!!! Hoe leg je dat uit? Er is verschil tussen klimaat en milieu? Bv Ecosia webbrowser zegt dat 1 minuut googlen gelijk is aan 1u gloeilamp laten branden. Zeg dat eens tegen jullie milieuactivisten en zoek daar oplossingen voor ( zonder taksen) . Dit is een wereldwijd probleem en mede oorzaak van vervuiling.