Wordt Cowboy Henk symbool voor hele wijk?

HERR SEELE BEGINT MET PORTRET OP BESTELBUS DE ZOETEN INVAL

Kunstenaar Herr Seele en zaakvoerder van De Zoeten Inval Etienne Vyvey bij het bestelbusje.
Foto TVA Kunstenaar Herr Seele en zaakvoerder van De Zoeten Inval Etienne Vyvey bij het bestelbusje.
Herr Seele heeft Cowboy Henk op het bestelbusje van De Zoeten Inval getekend. Goeie reclame voor zijn vriend Etienne Vyvey, maar volgens de kunstenaar het begin van iets groters. "Met Cowboy Henk als symbool kunnen we de hele Belle Epoquewijk verder doen opleven."

Herr Seele en Etienne Vyvey, de zaakvoerder van De Zoeten Inval in de Nieuwpoortsesteenweg, zijn al meer dan een kwarteeuw goed bevriend. "Ik ben al klant toen Etienne zijn winkel nog had in Nieuwpoort. Meer dan 25 jaar geleden kocht ik er al kaders, en zelfs één keer een piano. Etienne heeft altijd mooie dingen in zijn toonzaal, vaak echte kunstwerkjes. Eigenlijk beschouw ik onze band als meer dan louter vriendschappelijk." Ook Etienne voelt het zo aan. "Herr Seele is een deel van onze grote familie geworden. We kunnen altijd bij elkaar terecht, en soms vragen we zijn advies over bepaalde kunststukken."

Opvallen

Etiennes zoon Wesly is een stripliefhebber en een fan van Cowboy Henk. Etiennes vraag om zijn bestelbusje te versieren, kwam dus niet uit de lucht vallen. Op de tekening zie je Cowboy Henk speuren tussen meubels, beeldjes en andere curiositeiten. "Cowboy Henk is niet alleen ontzettend herkenbaar in Oostende, maar ook in heel Vlaanderen", zegt Wesly. "Drie kwart van de Belgen associeert de stripfiguur met Oostende en Herr Seele. Als er iemand overleden is of moet verhuizen, komen wij de inboedel bekijken. Ons busje zal meteen opvallen."


Herr Seele ziet nog een voordeel. "Eind jaren tachtig kocht ik mijn eerste huis in de Belle Epoquewijk. Tegenwoordig is iedereen enthousiast over de vernieuwingen van de straten in de wijk. De Belle Epoquewijk is de parel van Oostende, het mooiste stukje van de stad. Na de zomer komt er een eet- en koffiehuis bij, en nu al zijn er heel wat leuke adresjes in onze wijk, zoals een overheerlijke Italiaan en een multicultureel café. Cowboy Henk, toch een internationeel gevierd figuur, kan uitgroeien tot een sociaal symbool van de wijk en alles en iedereen verbinden. Ik zou graag voor de handelaars van de Nieuwpoortsesteenweg sandwichborden maken met Cowboy Henk erop. Dat zou toch ongelooflijk zijn? Ik zal er zeker met het stadsbestuur over spreken."