Westtoer spreekt van “gewone Belgische zomer”: minder dagtoeristen en lagere hotelbezetting tegenover topjaar 2018

Ondanks sprake is van enkele hittegolven, spreekt Westtoer van een “normale Belgische zomer”.
TVA Ondanks sprake is van enkele hittegolven, spreekt Westtoer van een “normale Belgische zomer”.
Met enkele mooie zomerdagen heeft de toeristische sector aan de Kust het zomerseizoen op positieve wijze afgesloten, zo meldt de provinciale dienst voor toerisme Westtoer. “De Kust spreekt van een normale Belgische zomer met het weekend van 24 en 25 augustus als dé uitschieter van het zomerseizoen. De zomer is geslaagd, maar geen topper. Vorig jaar was uitzonderlijk goed”, klinkt het ietwat verrassend, gezien er toch sprake was van drie hittegolven.

5,7 miljoen dagtoeristen en een gemiddelde hotelbezetting van 82 procent. Goed, maar geen absolute topper. Zo spreken ze bij Westtoer van een “typische zomer”. Maar hoe komt dat? Wie snel terugblikt op juli en augustus zal allicht meteen terugdenken aan de drie hittegolven en weinige regendagen. Liesbet Billiet, regiomanager Kust, verklaart. “Eigenlijk is het zeer eenvoudig. De hittegolven die er zijn geweest, vielen op weekdagen. Terwijl de zeer warme dagen vorig jaar in weekends vielen. Dat maakt een wezenlijk verschil. Vorig jaar was er ook het driejaarlijks kunstproject Beaufort, dat in z’n eentje al 2 miljoen bezoekers lokte. Het ‘probleem’ - als we al van een probleem mogen spreken - is dat we altijd moeten vergelijken met het vorige jaar, in dit geval 2018. En dat jaar was zó uitzonderlijk in cijfers.”

Minder dagtoeristen

De cijfers dan. Ongeveer 5,7 miljoen dagtoeristen bezochten de Kust in juli en augustus. Dit is 11 procent minder dan de topzomer van 2018. Dat blijkt uit het Westtoer Dagtoerismemodel voor de Kust in combinatie met snelle monitoring op basis van mobiele telefoniedata van Proximus. Voor echte topdagen met 200.000 dagtoeristen was het wachten tot het voorbije weekend, het enige weekend van deze zomervakantie met uitbundig zomerweer aan zee. De Kust telde in juli 2,7 miljoen dagtoeristen, een vijfde minder dan vorig jaar. “Deze daling kan deels verklaard worden doordat we vergelijken met een topmaand: in 2018 telde juli voor het eerst zelfs meer dagtoeristen dan augustus. Dit jaar waren de zon- en feestdagen, typische topdagen voor het dagtoerisme, eerder fris en niet zo zonnig”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “De kunsttriënnale Beaufort van 2018 betekende evenzeer een extra aantrekkingskracht voor het kusttoerisme. Augustus wordt afgesloten met ongeveer drie miljoen dagtoeristen.” Het voorbije weekend van 24 en 25 augustus was met zo’n 350.000 dagtoeristen dé absolute topper van de zomervakantie, zo stelt Westtoer.

De hittegolven brachten veel volk naar de kust, toch is er sprake van een “gewone zomer”.
Benny Proot De hittegolven brachten veel volk naar de kust, toch is er sprake van een “gewone zomer”.

Lagere hotelbezetting

“De hotels noteren een normale Belgische zomer met enkele pieken wegens héél mooi weer”, vervolgt Lahaye-Battheu. “De vzw Kusthotels noteert 82 procent als de gemiddelde zomerbezetting in de hotels. In juli zorgde een hittegolf voor veel last minute reservaties.” De inschatting voor juli is een gemiddelde bezetting van 80 procent, met vooral hogere scores in de tweede helft van juli. Augustus begon wat minder wegens geen zomerse temperaturen. “De tweede helft van augustus maakte véél goed waardoor we de gemiddelde bezetting in augustus ramen op circa 85 procent”, meent Francis Bosschem, voorzitter van de vzw Kusthotels. “Dit mooi resultaat is weliswaar iets minder dan vorig jaar, gezien het constante warme weer in 2018. Algemeen noteren de kusthotels een kleine daling in bezettingscijfer tegenover vorig jaar, maar dit valt al bij al héél goed mee. De kusthotels kijken uit naar de maand september die de laatste jaren uitgroeide tot een aantrekkelijke maand voor het verblijfstoerisme aan de Kust.”

Huurvakantiewoningen

De sector van de huurvakantiewoningen is overwegend positief over de voorbije twee zomermaanden. “Waar de cijfers voor de maand juli globaal bekeken een status quo opleverden, geven de meeste kantoren aan dat augustus beduidend beter is. Enkel vanuit de grotere badsteden komen eerder negatieve signalen. Verder valt op dat de gemiddelde verblijfsduur in nachten dit jaar niet onder druk is komen te staan. Zo verbleven in de maand juli de toeristen gemiddeld 12 nachten in de kustvakantiewoning”, haalt Peter Bonhomme van de koepel CIB Kust aan. “De nazomer, te starten met de maand september, is in elk geval al veelbelovend. De voorbije (derde) hittegolf heeft bij heel wat kantoren tot extra boekingen voor de maand september geleid.”

Campings tevreden

De campings aan de Kust blikken tevreden terug op de voorbije zomervakantie. “De zomer van 2019 oogt weliswaar wat minder dan 2018. Dit ligt aan de meer wisselvallige weersomstandigheden dit jaar. Al bij al was het een typische Belgische zomer met enkele hoge pieken qua bezetting en wat mindere periodes tussenin”, oppert Dirk Metsu van RECREAD, de Vlaamse kampeerfederatie. “De campings noteerden al een vrij sterke junimaand. Vanaf halfweg juli was het druk op de toeristische kampeerplaatsen van de kustcampings. Augustus vertoonde een wisselend beeld qua bezetting, wat te maken had met het wisselende weerbeeld.” Last minute reservaties zijn een trend bij de Belgische kampeerder. Buitenlandse toeristen boeken langer op voorhand hun kampeervakantie. RECREAD hoopt zoals in 2018 op een mooie septembermaand.

Geen records bij attracties

Bij de attracties en musea aan de Kust is 2019 geen recordzomer maar de vorige twee zomerseizoenen waren dan ook uitzonderlijk. “We zijn uiteindelijk tevreden dat we de recordcijfers van 2017 en 2018 vrij dicht konden benaderen”, zegt Bart Vermeulen, voorzitter van de vzw Kustattracties. “Het zomerbezoek kwam in juli traag op gang. Pas tegen het einde van de maand draaide het attractiebezoek op normale toeren. Eind juli noteerden bijna alle kustattracties een teruggelopen bezoekersaantal, voornamelijk te wijten aan de erg warme dagen en de hittegolf.” In augustus haalde het merendeel van de attracties dan weer betere cijfers dan vorig jaar. Algemeen konden de meesten zo de opgelopen achterstand van juli inhalen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Cordy

  Veel mensen die aan de kust wonen, zeker de Westkust, kennen die jaarlijkse cinema van prijsverhogingen tijdens het seizoen en gaan bijgevolg even de grens over naar den Auchan of dergelijke in Duinkerke. Als je voor een paar weken boodschappen doet en grotere verpakkingen koopt en ook nog van de promoties geniet kom je gerust 20 à 25% goedkoper uit dan een lokale Spar of kleine Delhaize in onze badsteden. Zelfs de Colruyt die al iets meer binnenlands ligt heeft er geen rieken aan.

 • Rony Lauwers

  Wij verblijven al 6 jaar in Koksijde en dat bevalt ons best. We kennen ondertussen uiteraard ook de typische "toeristenvallen" in de horeca waar je veel betaalt voor belabberde service en kwaliteit. In het algemeen vinden wij Koksijde een fijne badplaats en een goede uitvalsbasis naar de mooie westhoek en Noord Frankrijk.

 • Marc Statham

  Sangria van de Lidl of Aldi van 2.5 euro voor 2 liter verkopen als Quint aan 8.5 euro per glas ,wij wonen aan de pier en zien het met eigen ogen. Sommige strandbars vragen voor een wit wijntje en een sangria 21,50 euro , echt een schande. Het zwartwerk draait hier ook op volle toeren en ze doen er niks aan.

 • Joan Lute

  Als inwoner van de kust kan ik zelfs beamen dat onze grootste supermarktketen hier speciaal prijsstijgingen invoert omdat het zomervakantie is. Wij blijven ons in Spanje steeds een breuk schrikken als we met zijn tweetjes in restaurant op terras met zeezicht een mooi driegangenmenu met dranken plus gratis een vriendelijke glimlach bij bediening krijgen voor nog geen 20 euro. Hier bijt men je neus al af als je beetje ijs in je drankje vraagt.

 • Joan Lute

  Amper 10 zonovergoten dagen kun je toch geen zomer noemen. De dagen waarbij terrasjes na 20.00h nog gezellig gevuld waren kun je helaas op één hand tellen. Daarbij heb je dan ook nog het feit dat alles hier onbetaalbaar geworden is. Twee weken all in Spanje met het vliegtuig zijn immers goedkoper en gegarandeerd zonnig en warm plus minder orthopedische pijnen door beter klimaat.