Werknemers AZ Damiaan even filmsterren

ZIEKENHUIS TOONT IN MINISERIE 'OSTENDERS' COLLEGIALE SFEER

Waar de verpleegsters van AZ Damiaan samenkomen, draait de camera al.
Benny Proot Waar de verpleegsters van AZ Damiaan samenkomen, draait de camera al.
In het AZ Damiaan gebeuren twee dagen lang filmopnames voor een nieuwe miniserie 'Ostenders'. Die zet het ziekenhuis als werkgever in de kijker. De (hoofd)rollen zijn weggelegd voor 50 personeelsleden.

De naam van de reeks verwijst naar de Britse tv-soap 'Eastenders', die sinds 1985 wekelijks miljoenen kijkers lokt. Maar waarom 'Ostenders'? "We doen aan 'employer branding'. We willen het Damiaan als merk en als werkgever op een originele manier op kaart zetten", vertelt Nathalie Vanlerberghe van de dienst personeelszaken. "Momenteel telt het ziekenhuis 1.400 werknemers. Terwijl iedereen veronderstelt dat we alleen maar (hoofd)verplegers zoeken, gaan onze vacatures breder dan dat. We zoeken naarstig naar apothekers, IT-specialisten, keuken- en schoonmaakpersoneel of mensen met een technisch en financieel profiel. Om die zoektocht uit te dragen, lanceren we een eigen miniserie om de collegiale sfeer op de werkvloer aan het brede publiek te tonen." De reeks, in samenwerking met communicatiebureau d'Artagnan en productiehuis Geronimo (bekend van onder meer 'Helden van hier' en 'Flying doctors'), bestaat uit zes afleveringen van twee minuten. Opvallend: de acteurs zijn de medewerkers zélf. 50 personeelsleden doen mee, als acteur of figurant.

IT'er Antoon Ramon en zijn tegenspeelster: apotheekassistent Joyce Bolle.
Benny Proot IT'er Antoon Ramon en zijn tegenspeelster: apotheekassistent Joyce Bolle.

Casting

Over de plot houden de medewerkers de lippen stijf op elkaar. Maar een liefdesverhaal vormt de rode draad. Antoon Ramon is een van de hoofdrolspelers. "Ik werk op de afdeling IT, een van de diensten waar extra werknemers voor gezocht worden. Vanuit de personeelsdienst werd een oproep gelanceerd voor acteurs. Als filmliefhebber twijfelde ik niet. Ik vroeg me altijd al af hoe het er op een filmset aan toe ging. Na een professionele casting werden acteurs geselecteerd. Blijkbaar bracht ik het er goed van af", lacht Antoon. "Nee, ik heb geen acteerervaring, maar dit smaakt naar meer. Ik moest tientallen A4'tjes tekst uit het hoofd leren." Zijn tegenspeler is Joyce Bolle, apotheekassistent. "Ook ik heb nooit eerder op de planken gestaan, maar was niet nerveus. Eigenlijk moet je gewoon jezelf zijn en de camera's heel eventjes wegdenken. Niet te veel nadenken en 'gaan', zo hoort het", grapt Joyce.


Logischerwijs vormt het hele ziekenhuis het filmdecor. Er wordt zelfs een massascène met 150 figuranten gedraaid in de cafetaria en inkomhal. "Alles wordt professioneel opgevat, getuige de filmcrew van vijftien leden, van regisseur tot producent en make-upartiesten", vervolgt Vanlerberghe.


"Twee volle dagen filmen ze hier. Op 5 november lanceren we de eerste aflevering via sociale media en www.ostenders.be. De volledige reeks zal vanaf begin januari te zien zijn. We zijn ervan overtuigd dat dit - binnen de gezondheidszorg een unicum in arbeidsmarktcommunicatie - niet onopgemerkt zal passeren."

Nathalie Vanlerberghe van de dienst personeelszaken.
Benny Proot Nathalie Vanlerberghe van de dienst personeelszaken.