Werkgever van Nils (31) riskeert 38.400 euro boete na dodelijk arbeidsongeval: “Werken zonder valbeveiliging was gangbare praktijk”

Achter dit gebouw gebeurde het arbeidsongeval.
Foto Bart Boterman Achter dit gebouw gebeurde het arbeidsongeval.
De firma Willy Callens NV uit Waregem riskeert in de Brugse rechtbank een fikse geldboete van 38.400 euro voor de dood van Nils Schepens (31). De Waregemnaar kwam 2,5 jaar geleden om het leven bij werken op het dak van de industriële bakkerij Flanders Bakery-La Lorraine in Oostende. “Werken zonder valbeveiliging was een gangbare praktijk”, stelde de arbeidsauditeur.

De 31-jarige Nils Schepens uit Waregem was op 21 februari 2017 werken aan het uitvoeren op het dak van de industriële bakkerij Flanders Bakery-La Lorraine langs de Zandvoordestraat in Oostende. De arbeider van de firma Willy Callens NV uit Waregem moest die dag ventilatiekanalen aansluiten boven de nieuwe productielijn. Voor de ogen van z’n collega’s viel hij door een ventilatiegat vijf meter naar beneden. Nils werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan z’n verwondingen. 

Slechte beveiliging

Onderzoek bracht aan het licht dat de beveiliging tijdens de werken te wensen overliet. “De dakopening waardoor het slachtoffer viel, was enkel afgedekt met een zwart zeil”, vertelde de arbeidsauditeur woensdagmorgen in de Brugse rechtbank. “Z’n werkgever had metalen platen op maat laten maken, maar die lagen er die dag niet. Onze deskundige oordeelde dat de risicoanalyse van het bedrijf correct was opgesteld, maar de toepassing daarvan liep op structurele wijze mank. Volgens een collega van het slachtoffer lagen er valharnassen in de bestelwagen, maar werden die niet gebruikt. Het was een gangbare praktijk in dat bedrijf. De collectieve valbeveiliging werd bovendien nooit gecontroleerd.” 

Vrijspraak

De firma Willy Callens NV hangt voor de inbreuken een geldboete van 38.400 euro boven het hoofd, maar vraagt de vrijspraak. “Wij gingen een week voor het ongeval ter plaatse om de gaten dicht te maken”, pleitte hun advocaat. “Er waren echter nog dakwerkers aan het werk en zij vertelden ons dat zij de gaten wel zouden dichtleggen. Een dag voor de val van Nils waren de gaten afgedekt met zwart plastiek. Wij gingen ervanuit dat de metalen platen daaronder zaten, zoals afgesproken. Het dragen van een valharnas was in dat geval niet nodig.” Ook de nabestaanden van Nils Schepens woonden woensdagmorgen het proces bij. “Wij koesteren geen wrok”, stelde hun advocaat. “Maar het is duidelijk dat de veiligheid op de werkvloer onvoldoende was.” Uitspraak op 18 december.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video