Werk van James Ensor vormt inspiratie voor prachtig graffitiwerk

In de inkomhal van Bistroom De Baron, in de Dorpstraat, pronkt een fantastisch nieuw werk van kunstenaar Siegfried Vynck. De Oostendenaar pakt uit met een eigen versie van 'Squelette arrêtant masques', het meesterwerk van kunstschilder James Ensor dat begin deze maand voor een recordbedrag van 7,4 miljoen euro werd geveild. "Ik ken zaakvoerders Kelly De Beuker en Dieter Deweert goed en we speelden al een tijdje met het idee om iets kunstzinnigs in de inkomhal te doen. Toen ik het nieuws van de opgedoken Ensor vernam, ging ik aan het tekenen. Ik toonde Dieter mijn schetsen en hij ging akkoord", vertelt Vynck.

"De link met Ensor moet je niet ver zoeken: de horecazaak heet 'De Baron', een titel die James Ensor droeg, en de zaak ligt tegenover het Duinenkerkje waar de schilder begraven ligt." De gelijkenissen met het origineel zijn treffend, al drukte Siegfried zijn eigen stempel. In het originele werk stond rechts een Pierrot, maar die verving ik door het masker van hackerscollectief Anonymous. Het personage met masker links lijkt de centrale figuur in de poep te knijpen. Het maken van dit werk in de inkom nam zowat anderhalve werkdag in beslag. Omdat er zich boven de zaak ook appartementen bevinden, moest Vynck rond enkele brievenbussen werken. Het werk meet ongeveer drie op vier meter. "Ik ben niet altijd de volle 100 procent fan van Ensors werk. Maar het verhaal van de verguisde, misbegrepen kunstenaar die niet aanvaard wordt, spreekt me aan. Soms kan ik er mezelf in terugvinden", besluit Vynck, die alles met graffiti en verfstift maakte. De Baron zelf is met jaarlijks verlof tot en met 5 januari. (TVA)

In de inkomhal van Bistroom De Baron pronkt dit prachtige kunstwerk, geïnspireerd door 'Squelette arrêtant masques' van James Ensor (zie inzet).
Timmy Van Assche In de inkomhal van Bistroom De Baron pronkt dit prachtige kunstwerk, geïnspireerd door 'Squelette arrêtant masques' van James Ensor (zie inzet).
Photo News