Wereldtop paracycling strijkt opnieuw neer in Oostende: “Toeschouwers moeten niet komen uit compassie met de renners, maar voor de spannende wedstrijden”

UCI Paracycling road world cup in Oostende
LBB UCI Paracycling road world cup in Oostende
Al voor de vierde keer verzamelt de wereldtop van de paracycling in Oostende voor de UCI Paracycling Road World Cup oftewel de wereldbeker. Dit jaar zijn 450 renners aanwezig uit 44 landen. Donderdagmiddag werd gestart met tijdritten. Er waren naast de deelnemers zelf nog niet veel supporters, maar de deelnemers en organisatoren hopen komend weekend alvast op meer bezoekers. “Het is voor iedereen leuker als ze aanmoediging krijgen van aan de zijlijn”, zegt ook Diederick Schelfhout, één van de 28 Belgische renners.

Voor wie niet thuis is in de wereld van paracycling is een bezoek aan de Paracycling Road World Cup een indrukwekkende uitstap. Je hebt verschillende categorieën waarin de renners het tegen elkaar opnemen in enerzijds wegritten of tijdritten. Je hebt enerzijds de renners op een gewone fiets, maar daarnaast zijn er ook handbikers, driewielers en tandems. Het is ondertussen al de vierde keer dat de wedstrijden in Oostende doorgaan en naast het aantal renners zit ook het aantal toeschouwers in de lift. De organisatie neemt dan ook initiatieven. “We hebben ondermeer een VIP-evenement met 200 aanwezigen, maar er wordt ook een toeristisch treintje voorzien dat vertrekt aan het Kursaal in Oostende. Voor het eerst voorzien we ook kinderanimatie in de start- en aankomstzone. Ik kan iedereen aanraden om hier eens langs te komen. Ze moeten dat niet doen uit compassie voor de renners. Je wordt hier geconfronteerd met een sport waarin mensen met een handicap overstijgen, maar uiteindelijk is het vooral een wielerwedstrijd en is de competitie het belangrijkste. Iedereen die deelneemt heeft voor zichzelf geen handicap meer. Ze hebben die handicap al lang overstegen. Naast de wedstrijd is er een gemoedelijke sfeer, maar op de baan is de concurrentie er echt wel”, vertelt voormalig handbiker Wim Decleir, die het evenement mee organiseert. Volgend jaar staat het wereldkampioenschap in Oostende gepland. “We hopen dat ook om meer te kunnen opschuiven richting de centrum van de stad. Dat zal zeker ook helpen om meer toeschouwers te hebben. Er is hierover al overleg met de stad.”

UCI Paracycling road world cup in Oostende. Diederick Schelfhout uit Aalst rijdt mee in de Belgische selectie
LBB UCI Paracycling road world cup in Oostende. Diederick Schelfhout uit Aalst rijdt mee in de Belgische selectie

Een van de deelnemers is Diederick Schelfhout. Hij had al een profcontract getekend als wielrenner toen hij in 2008 een motorongeval kreeg en zijn tank ontplofte. “Eerst werd er gezegd dat ik niet meer zou kunnen fietsen, maar ik ben toch doorgegaan. Sinds 2012 doe ik aan paracycling.” Hij komt graag naar Oostende. “De organisatie is hier heel goed en het is sowieso leuk om in eigen land te mogen rijden. Vorige week was er ook een wereldbeker in Italië en de volgende is net voor het WK in Canada.” Toch ziet ook Diederick dat er minder mensen langs de weg staan. “In Italië was er enorm veel volk, maar dat was een van de weinige keren. Het is natuurlijk moeilijk om mensen naar zee te krijgen. Er is ook geen nevenactiviteit. Het zou natuurlijk wel leuk zijn. Iedereen vindt het leuk als ze aanmoediging krijgen. Ik merk wel dat de interesse groeit in België.” Er is dit jaar voor het eerst ook een livestream waarop je de wedstrijden kan volgen. “We doen dit nu als een test voor het WK volgend jaar”, zegt Wim Decleir nog.

Er zijn nog wedstrijden op vrijdag, zaterdag en zondag. De tijdritten op donderdag 16 en vrijdag 17 mei vinden plaats op de zeedijk tussen de Diksmuidestraat en Middelkerke. Het parcours op de zeedijk (heen & terug) wordt afgezet met nadars en lint. Voor de voetgangers zijn er diverse oversteekplaatsen voorzien. Tijdens deze wedstrijden zullen alle handels- en horecazaken perfect bereikbaar zijn. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei vinden de wegwedstrijden plaats in Mariakerke. De start en aankomst is voorzien in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van de Lijsterbeslaan.

Over de wedstrijden verneem je alles op www.paracycling.eu.

UCI Paracycling road world cup in Oostende
LBB UCI Paracycling road world cup in Oostende
UCI Paracycling road world cup in Oostende
LBB UCI Paracycling road world cup in Oostende
UCI Paracycling road world cup in Oostende
LBB UCI Paracycling road world cup in Oostende
UCI Paracycling road world cup in Oostende
LBB UCI Paracycling road world cup in OostendeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.