Wat een prestatie! Basketteams atheneum Pegasus knallen op wereldkampioenschap voor scholen

De voltallige delegatie van GO! Atheneum Pegasus
Benny Proot De voltallige delegatie van GO! Atheneum Pegasus
Op het wereldkampioenschap basketbal voor schoolploegen hebben de Pegasus Bulls en Pegasus Amazon een straffe prestatie neergezet. De basis hiervan ligt bij het onderwijsprogramma Edusport, dat topsport en onderwijs combineert. 
Ook de Pegasus Amazons lieten van zich horen
Benny Proot Ook de Pegasus Amazons lieten van zich horen

Het GO! Atheneum Pegasus vaardigde twee teams af op het WK in Heraklion in Kreta, Griekenland: de Bulls als herenteam, de Amazons bij de dames. Ze moesten het er opnemen tegen 23 andere landen. In de poule-fase verloren de Amazons tegen Hongarije en Estland en wonnen ze tegen Tsjechië. Ze eindigden hiermee derde in hun poule. In de achtse finale werd er nipt verloren van Cyprus. Absoluut een mooie prestatie, zeker als je weet dat de Amazons de jongste ploeg op het tornooi was. De Pegasus Bulls wonnen hun poule door achtereenvolgens te winnen van Denemarken, Finland in Luxemburg. In de achtste finale ging Tsjechië voor de bijl. Nieuw-Zeeland was een geduchte tegenstander in de kwartfinale, maar ook de Kiwi’s bleken een maatje te klein.

De Pegasus Bulls zetten een absolute knalprestatie neer
Benny Proot De Pegasus Bulls zetten een absolute knalprestatie neer

Troosting

Voor het eerst in de geschiedenis van dit tweejaarlijks tornooi stond een Belgisch team in de ‘final four’ of halve finale. In een bijzonder spectaculaire wedstrijd haalde Israël, de latere winnaar van het tornooi, het laken naar zich toe met een nipte 63–57. Een zware klap voor de Oostendse jongens, want winnen zat er echt in. Brons kon nog, maar dan moest er gewonnen worden van Turkije. “Het werd een beetje een non-match”, dixit coach Maarten Caron, “want de Bulls zaten er zowel fysisch als mentaal door.” 57–39 was het al te zware verdict.

Erkenning

Ondanks deze nederlaag behalen de jongens een uiterst knappe vierde plaats op het wereldkampioenschap. “Een topprestatie, getuige de vele reacties op de sociale media van onder andere burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), sterkhouder bij het basketteam van Valencia Sam Van Rossem, VRT-journalist Karl Vannieuwkerke en VTM-anker Maarten Breckx”, vertelt schooldirecteur Jean Surmont. Ook delegatieleider en adjunct-directeur Nick Ravyse is bijzonder fier op het resultaat. “Het is een bewijs dat het Edusport-project zijn waarde heeft. De combinatie toponderwijs met topsport heeft met dit resultaat zijn deugdzaamheid aangetoond. We hopen om over twee jaar in India opnieuw van de partij te zijn, maar dan onder de Athena-vlag.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.