Warmtenet officieel ingehuldigd: restwarmte van
IVOO verwarmt verschillende bedrijven

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) opende de kraan van het warmtenet onder goedkeurend oog van de coöperatieve BeauVent
Benny Proot Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) opende de kraan van het warmtenet onder goedkeurend oog van de coöperatieve BeauVent
De eerste fase van ‘Warmtenet Oostende’ is officieel ingehuldigd. Het warmtenet is een project van de burgercoöperatie BeauVent en koopt lokale restwarmte aan in plaats van fossiele brandstoffen uit verre landen. Verschillende bekende bedrijven uit de regio worden door dit net verwarmt. 

Het warmtenet zorgt voor een vermeden aankoop van 15.000 megawattuur fossiele brandstoffen per jaar. “De CO2-uitstoot in Oostende daalt hiermee met 4.000 ton per jaar”, laat BeauVent optekenen. Concreet verwarmt het nieuwe net gebouwen in Oostende met restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO. De eerste fase van de werken is afgerond: er lopen geïsoleerde stalen buizen over een sleuflengte van 4 kilometer, van op het bedrijventerrein Plassendale tot in de Konterdamkaai. Bij de eerste warmteafnemers zitten onder meer Daikin, Vesuvius en het AZ Damiaan, maar ook kmo’s als Van Huele, Debruycker-Kemp of Fermette. 

Uitbreiding

“Dit warmtenet hertekent de warmtevoorziening van de stad”, zegt gedelegeerd bestuurder van Beauvent Niko Deprez. De burgercoöperatie startte met de ontwikkeling van dit project half 2015. Een jaar later werd de vergunning afgeleverd door de stad. In oktober 2017 startten de werken. “Een dergelijk ondergronds net installeren levert hinder op. We hebben overlegd met omwonenden en bedrijven. Tijdens de werken stuurden we omleidingen bij na opmerkingen van bijvoorbeeld fietsers of bedrijven. In de Konterdamkaai werkten we samen met Elia om twee werven tegelijk uit te voeren om de hinder beperkt te houden”, vervolgt Deprez. “We danken alle omwonenden voor hun geduld.” Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) mocht plechtig de kraan opendraaien, die zijn stad van duurzame warmte zal voorzien. “In de komende jaren wordt het warmtenet uitgebreid naar nieuwe en bestaande gebouwen in het stadscentrum, ook naar het stadhuis en naar scholen en appartementsgebouwen. Zo halen we Oostende op termijn van het aardgas af”, besluit Tommelein. Het warmtenet zal nog eens twintig kilometer langer worden. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.