Voor Alice legt Kursaal zelfs schaatspiste aan

LEOPOLDPARK KRIJGT VOORSMAAKJE VAN SPROOKJE 'ON ICE'

Twee Russische toppers schaatsen al even als Alice en de Gekke Hoedenmaker op de ijspiste in het Leopoldpark.
Foto Proot Twee Russische toppers schaatsen al even als Alice en de Gekke Hoedenmaker op de ijspiste in het Leopoldpark.
Op de schaatspiste in het Leopoldpark kreeg je dit weekend een voorproefje van de show 'Alice in Wonderland on ice'. Het Kursaal pakt op 27 en 28 december namelijk voor het eerst uit met een wintershow en legt daarvoor een synthetische ijspiste aan.

Oostende strikt elke zomer een internationaal spektakel, maar deze keer pakt het Kursaal ook in de kerstperiode uit. Het doet dat met de ijsversie van het sprookje 'Alice in Wonderland'. Twee Russische schaatstoppers, die Alice en de Gekke Hoedenmaker spelen, brachten zaterdagmorgen al een voorsmaakje in het Leopoldpark. "We zochten een alternatief voor de eindejaarsconference van Geert Hoste. Vorig jaar stonden er enkele optredens op het programma, maar we wilden liever een nieuwe show die past in de eindejaarsperiode. 'Alice in Wonderland on ice' is hiervoor perfect", vertelt Gwendoline Nys, adjunct-directeur van het Kursaal.


Voor de familievoorstelling wordt de scène omgetoverd tot een feeërieke schaatspiste, met projecties op en rond het ijs. Die piste bestaat uit synthetische ijsplaten.

Jan Schepens

"In principe kunnen we ook met echt ijs werken, maar we zouden twee dagen nodig hebben om het ijs te bevriezen. Door het drukke programma in het Kursaal hebben we die dagen niet. Een synthetische ijspiste is milieuvriendelijker (lage onderhoudskosten in vergelijking met natuurijs, red.). En voor de kunstschaatsers maakt dit geen groot verschil, omdat de kwaliteit ervan ondertussen echt ijs zo goed als evenaart", legt Gwendoline Nys uit. 25 internationale kunstschaatsers zie je aan het werk in de Russische productie, waarin normaal Engels gesproken wordt. "Wij hebben beslist om de dialogen te vertalen in het Nederlands en deze te laten inspreken door onder andere Jan Schepens. Zijn stem zal te herkennen zijn bij de Gekke Hoedenmaker, de Kletskoekkat en het Witte Konijn. Céline Verbeeck, bekend van Ketnetserie 'Nachtwacht', is de vertelstem van Alice. Omdat het belangrijk is om het verhaal op elke leeftijd te kunnen begrijpen, vonden we het heel belangrijk om alles te vertalen. De liedjes blijven wel in het oorspronkelijke Engels en er komt een projectie met de vertaling in het Frans", zegt Nys.


Er zijn drie shows: op 27 december om 16 uur en op 28 december om 11 en 16 uur. Meer info op www.kursaaloostende.be.