Vogelopvangcentrum breekt records

Medewerker Michael Deryckere met een meeuw.
Proot Medewerker Michael Deryckere met een meeuw.
Het Vogelopvangcentrum heeft afgelopen jaar exact 3.542 vogels en wilde dieren opgevangen. Net geen evenaring van het record van 2014, toen er 3.546 werden verzorgd. Er werden wel andere records gebroken. Vooral het aantal jonge meeuwen valt op.

"Elk jaar vangen we meer en meer meeuwenjongen op. In juli 2013 waren dat er 540, in 2014 al 650 en afgelopen jaar al 707", vertelt hoofdverzorger Michaël Deryckere. "Omdat de haven van Zeebrugge wordt volgebouwd, zoeken de meeuwen nieuwe broedplaatsen in Oostende. Op de platte daken gaan ze dan aan het broeden. Jonge meeuwen sukkelen dan op straat en geraken niet meer op het dak." Er werden ook dertig torenvalken opgevangen, te wijten aan een uitzonderlijk goed broedjaar. Verder kwamen er ook ook 127 goudhaantjes binnen. Dat zijn kleine vogeltjes die in groepjes van miljoenen vanuit Scandinavië en Rusland naar het zuiden trekken via ons land. "Soms krijgen we er 20 of 30, maar 127 is echt ongezien." Ook vier vosjes uit heel West-Vlaanderen betekenen een record.


Tegen de zomer hoopt het Vogelopvangcentrum vijftien nieuwe kooien en een grotere vliegkooi in gebruik te nemen. De kostprijs hiervan bedraagt 200.000 euro. Het Centrum kan beroepen op de samenwerking met de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee, die 120.000 euro neertellen. (TVA)