Vliegende start voor tijdelijke vistrap

HANDELAARS EN KLANTEN VOORAL BLIJ MET EXTRA PARKEERPLAATSEN

Josiane Vanhoutte, ontwerpster van het bustebeeld van Lucy Loes aan de oude vistrap, koopt haar vis al jaren bij Sabine Osstijn. "Ik heb haar zelfs vooraf gebeld om te vragen waar ze stond."
Benny Proot Josiane Vanhoutte, ontwerpster van het bustebeeld van Lucy Loes aan de oude vistrap, koopt haar vis al jaren bij Sabine Osstijn. "Ik heb haar zelfs vooraf gebeld om te vragen waar ze stond."
De vishandelaars staan vanaf vandaag allemaal paraat in hun tijdelijke kraampjes op het Vissersplein. De reacties zijn voorzichtig positief. "Nogal klein en wat te warm", zegt Sabine Osstijn, "maar we vallen goed op en door de ruime parkeergelegenheid krijgen we veel klanten over de vloer."

Gisteren stonden er al een deel, maar vanaf vandaag staan alle vishandelaars paraat in hun tijdelijke kraampjes op het Vissersplein. Tot eind dit jaar zullen ze hier hun vis verkopen, in aangepaste strandcabines. Want de oude trap wordt afgebroken en er komt een nieuw complex van 770.000 euro. Vandaag worden de werken even stilgelegd voor Oostende Voor Anker, maar de visverkopers gaan gewoon door op het Vissersplein. De eerste reacties zijn voorzichtig positief. "Het is een beetje zoeken, maar we geraken er wel. Onze cabine is een beetje klein. Ik kan hier maar zes soorten vissen leggen, in de oude trap kon ik er meer uitstallen", vertelt Sabine Osstijn, die al 25 jaar vis verkoopt. "Het is in deze kotjes ook zeer warm, dus moet ik de lampen uitzetten. Maar door de ruimere parkeergelegenheid komt er veel volk. De verkoop loopt goed."

Benny Proot

Graffiti

Bij Dini en Luc Bogaert van de O62 zijn de meningen verdeeld. "Ik vind het goed hier", zegt dochter Dini. "Het is properder werken en we vallen meer op. En iedereen heeft zijn eigen huisje, zodat er geen discussies ontstaan." Vader Luc isvoorzichtiger. "Ik heb de cabine zelf gekocht en ingericht. Dat kost me samen ongeveer 12.500 euro. De kosten zullen we hopelijk ophalen met de verkoop. Ik kijk wel uit naar de nieuwe vistrap. Lijden komt voor verblijden, zeggen ze." De handelaars proberen allemaal hun cabine gezellig in te kleden. Zo doen de Bogaerts beroep op cartoonist Bart 'Seamoose' Simoens. Even verderop is graffitikunstenaar Siegfried Vynck aan de slag. "Ik geef de cabines een vissersthema. Dat springt in het oog", zegt hij.

Tevreden klanten

De klanten vinden de tijdelijke oplossing een verbetering. Het was gisterenmorgen alvast heel druk op het Vissersplein. "Ik koop al veertig jaar garnalen en tong aan de trap. Ik heb vooraf even met vishandelaarster Sabine gebeld, om te weten waar ze precies ging staan", lacht Josiane Vanhoutte, ontwerpster van het bustebeeld van Lucy Loes bij de oude vistrap. "Maar hoe dan ook is dit een goeie oplossing." Mark Roose is ook tevreden. "Ik kan hier even mijn auto parkeren en inkopen doen. Bij de vorige vistrap was de strook voor kortparkeren altijd bezet." Ook de horecazaken in de buurt verwachten een lichte boost aan klanten, die na hun inkopen een terrasje doen.

Eigen keuze

Schepen Martine Lesaffre (Open VLD) benadrukt dat de handelaars een vergunning hebben om tot 10.30 uur vis en ijs te laden en te lossen. Verder blijft het verkeersreglement van toepassing." Auto's mogen de parkeerstrook dus niet innemen, parkeren op de berm van de kaai is ook niet toegestaan." Ze legt ook uit dat de vishandelaars zelf gekozen hebben om de cabines te kopen. "Eerst ging de stad de cabines kopen om ze te verhuren aan de handelaars. Maar de vissers waren voorstander om de cabines zelf te kopen. Dit jaar hebben we dan ook geen standgeld gevraagd, voor de vistrap noch voor de tijdelijke locatie."