Vistrap verhuist tijdelijk naar strandcabines op Vissersplein

De Vistrap in Oostende wordt volgende maand al afgebroken. Tegen eind dit jaar komt er een volledig nieuw gebouw. In tussentijd mogen de uitbaters een stand uitbaten in strandcabines op de Visserskaai.

De stad Oostende kreeg 275.000 euro subsidies uit het Vlaamse en Europese visserijfonds. Om die centen effectief te krijgen, moet de bouw van de Vistrap eind dit jaar zeker af zijn. "Al rond 15 mei starten de afbraakwerken. We hebben een alternatief gezocht voor de vissers die hier hun vangst verkopen, omdat zij anders maandenlang hun inkomen kwijt zijn. Dit bleek enkel mogelijk te zijn op de Visserskaai ter hoogte van het Vissersplein. Er zullen strandcabines komen die uitkijken op de straat. Elke verkoper krijgt twee cabines ter beschikking. Ze moeten wel zelf instaan voor de inrichting conform de voedselveiligheid. Ze moeten onder meer een plafond, vloer en een tafel in inox plaatsen. Dat zijn kleine investeringen, maar in ruil moeten ze dit jaar geen bijdrage betalen", licht schepen Martine Lesaffre (Open Vld) toe. Vanaf 4 mei start de aanleg van riolering in dit stuk en krijgen de standen elektriciteit en water. Daarna worden de cabines geplaatst en kunnen de uitbaters het klaar maken voor gebruik.


De cabines zijn te klein om alles in te plaatsen. "Er komen daarom op beide uiteindes een extra cabine om het afval in te zetten. De frigobakken zouden in het gebouw van de reinigingsdienst in de Ooststraat kunnen gestockeerd worden. Het is geen ideale oplossing, maar alles zal proper zijn. Er zal ook geen overlast van meeuwen zijn. In tegenstelling tot de viskramen iets verderop, krijgen de klanten hun vis verpakt mee. Dat trekt dan ook minder meeuwen aan. We zullen uit voorzorg wel netten spannen op het dak van de cabines."


De Vistrap zal eind dit jaar af zijn en krijgt een vernieuwend ontwerp in blauw en wit met een golvend dak om het maritieme karakter te versterken. (LBB)