Vier daklozen staan samen terecht voor drie brandstichtingen in parkeergarage onder Mijnplein

De feiten vonden plaats in de parkeergarage onder het Mijnplein.
Google Street View De feiten vonden plaats in de parkeergarage onder het Mijnplein.
Vier daklozen staan in de Brugse rechtbank terecht voor drie brandstichtingen in de parkeergarage onder het Mijnplein in Oostende. Ze blijven halsstarrig ontkennen opzettelijk brand te hebben gesticht. Het openbaar ministerie vorderde strenge, effectieve straffen.

De ondergrondse parkeergarage aan het Mijnplein in Oostende werd in het voorjaar en de zomer van 2017 verschillende keren getroffen door een brand. Na een eerste brandstichting in een garagebox op 11 juni werd Pascal M. (53) aangehouden door de onderzoeksrechter. De toegesnelde brandweer trof hem aan met zwarte handen en een getuige verklaarde hoe hij hem kaarsen had zien aansteken in de garagebox. Een maand later werd M. vrijgelaten, maar op 16 augustus kwam hij opnieuw in de problemen. Samen met Mike C. (43) uit Oostende stal hij uit een andere garagebox twee dozen met kledij. Kort nadien werd ook in die box brand gesticht. 

Twee dagen later was het opnieuw prijs in nog een derde garagebox. Na die laatste feiten konden M. en Middelkerkenaar Andy H. (38) in de boeien worden geslagen. Marcellin G. (48), een vierde betrokkene, ging zich later aangeven bij de politie. Het openbaar ministerie vorderde strenge, effectieve celstraffen voor de beklaagden. Pascal M. blijft tot vandaag z'n onschuld uitschreeuwen. De man werd een tijdlang gelinkt aan twee brandstichtingen in de lege gebouwen van de voormalige Vercamerschool, maar werd daar door de raadkamer voor buiten vervolging gesteld. “Iedere politie-inspecteur in Oostende kent mijn cliënt”, pleitte zijn advocaat Stijn Leliaert. “Hij verblijft als dakloze in kraakpanden en komt steeds opnieuw in de problemen. Alles probeert men aan hem te linken. Mijn cliënt is echter niet “de pyromaan van Oostende”.” Ook Mike C. en Andy H. ontkennen brand te hebben gesticht. Marcellin G. kwam niet opdagen voor zijn proces. Twee slachtoffers stellen zich burgerlijke partij en vragen in totaal 35.000 euro schadevergoeding. Uitspraak op 9 maart.