VIDEO. Grote rookpluim boven Oostende door zware dakbrand: arbeiders kunnen tijdig ontkomen

De zware brand werd veroorzaakt door roofingwerken op het dak.
BBO De zware brand werd veroorzaakt door roofingwerken op het dak.
In Oostende woedde maandagnamiddag, iets voor 16 uur, een zware brand aan het dak van een appartementsgebouw. Een immense zwarte rookpluim was te zien boven de stad.

De brand ontstond door roofingswerken op het dak van een woning bij het Hendrik Conscienceplein. Op dat moment stonden drie arbeiders op het dak. “De werkmannen konden zich tijdig uit de voeten maken. Voor een van hen was dat echter op het nippertje. Toen wij aankwamen, was de man naar beneden aan het kruipen met een ladder van de buurman”, getuigt kapitein Dirk Maertens van de brandweer van Oostende. Op dat moment was de rookpluim al tot kilometers ver te zien. Intussen waren ook enkele ontploffingen van gasflessen, die werden gebruikt voor de roofing, te horen. 

De rookpluim was van kilometers ver te zien.
Nomolaspix De rookpluim was van kilometers ver te zien.

De brandweer begon meteen met blussen en evacueerde de bewoners van de benedenverdieping en de buren. De eerste en tweede verdieping waren onbewoond. “Het vuur was snel onder controle. De brand zag er erg spectaculair uit omdat de teer van de roofing en zeer smerige, dikke rook veroorzaakt. Na enkele minuten blussen was het vuur wel al onder controle”, aldus Maertens. 

De geëvacueerde personen werden even opgevangen in een café in de buurt. De bewoners van de benedenverdieping kunnen echter niet terug naar huis. “Er wordt een onderkomen gezocht voor voor de nacht, gezien het appartement is getroffen door rook-en waterschade”, zegt commissaris Katrien Jonckheere van de politie van Oostende. De buurt werd aan uur afgesloten voor het verkeer.

Eerder al brand

Opvallend is dat op 28 oktober ook al brand woedde in het gebouw. Toen brandde de bovenverdieping volledig uit. Een branddeskundige stelde toen vast dat het vuur werd aangestoken. Beide incidenten hebben echter niets met elkaar te maken. 

De brandweer had de brand na enkele minuten al onder controle.
Nomolaspix De brandweer had de brand na enkele minuten al onder controle.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.