VIDEO. Dierenasiel doet oproep voor aanvang zomervakantie: “Denk goed na voor je een huisdier neemt”

Het team van dierenasiel Het Blauwe Kruis in Oostende
Benny Proot Het team van dierenasiel Het Blauwe Kruis in Oostende
De vakantieperiode is in aantocht en dat is meestal het begin van een drukke periode bij dierenasiel het Blauwe Kruis in Oostende. “In de vakantieperiode worden massaal dieren afgestaan. Daarom blijven we erop hameren: denk goed na voor je een hond of kat in huis neemt", roept asielvoorzitter Fabrice Goffin op. 

Met gemiddeld 200 honden en 400 katten per jaar is het eigenlijk altijsd druk bij het dierenasiel in de Cederdreef. Maar de zomer is een piekperiode. “De meeste honden of katten worden achtergelaten omdat de baasjes geen opvang vinden voor de vakantie”, zucht Goffin. “Een dier afstaan is een bijzonder ingrijpend moment, zowel voor mens als dier. Dat hebben we met een korte film duidelijk gemaakt.” 

“Wekelijks worden bij ons honden en katten afgestaan”, vervolgt de voorzitter. “De stress die hiermee gepaard gaat is onbeschrijflijk. Het verdriet bij mensen kan al na enkele minuten voorbij zijn, maar de impact op dieren zal weken tot maanden aanhouden. Sommige dieren halen het zelfs niet en gaan dood van verdriet.”

Geen speelgoed

Goffin doet daarom een oproep. “Stop met huisdieren als speelgoed te zien. Je moet goed nadenken vooraleer je de knoop doorhakt om een hond of kat in huis te halen. Zomaar een puppy of kitten kopen als kerst- of verjaardagsgeschenk is geen goed idee.”

Het Blauwe Kruis van de Kust telt 45 opvangplaatsen voor honden, meer dan 100 voor katten en een team van acht vaste medewerkers, vijftig actieve vrijwilligers en 500 leden.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joan Lute

    Wat ons als hondenbaasjes enorm pijn doet is hoe onverantwoord almaar meer baasjes zijn. Je ziet in Oostende alsmaar meer loslopende honden en als goede baas ben je tegenwoordig ook bang dat men je hond kwaad zou berokkenen door bvb gif strooiers. Wat we niet mogen vergeten is dat je als baasje ook de verantwoordelijkheid hebt regelmatig met de hond te gaan wandelen en zijn grote boodschapjes netjes op te ruimen want niemand vind smerige stoepen leuk.