Veroordeelde drugsdealer kreeg ziekte-uitkering, terwijl hij heroïne verkocht: parket vraagt boete voor uitkeringsfraude

Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.
Een 56-jarige Oostendenaar riskeert een boete van 8.000 euro voor uitkeringsfraude. Alain V. verkocht vijf jaar lang heroïne, maar kreeg in die periode ook een ziekte-uitkering. Volgens het arbeidsauditoraat had de dealer moeten aangeven dat hij inkomsten had.

Alain V. kreeg een jaar geleden 30 maanden cel, omdat hij in vijf jaar tijd liefst 23 kilo heroïne verkocht in Oostende en omstreken. De rechter verklaarde toen liefst 306.000 euro aan drugsgeld verbeurd. In het kader van het drugsonderzoek raakte bekend dat V. al sinds 2002 een ziekte-uitkering kreeg. Volgens het arbeidsauditoraat had de man bij de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten moeten aangeven dat hij inkomsten had. “Beklaagde verdiende met zijn drugshandel 5.100 euro per maand. Hij kreeg via zijn uitkering een vorm van bestaansinkomen, maar verrijkte zich daarnaast met illegale praktijken. Hij had dus geen recht op die ziekte-uitkering.” 

Alain V. hangt nu een geldboete van 8.000 euro boven het hoofd. De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten vordert 73.000 euro aan onterecht toegekende uitkeringen terug. Volgens de verdediging kan V. niet twee maal gestraft worden voor hetzelfde feit. “De uitkering waarover sprake, zat al vervat in de enorme verbeurdverklaring waartoe mijn cliënt vorig jaar veroordeeld werd”, pleitte zijn advocaat. Ook V. zelf liet zich niet onbetuigd. “Ze blijven me straffen. Ik word behandeld als een miljonair die naar de hoeren gaat en z’n geld door ramen en deuren smijt. Maar ik heb geen cent. Ik heb zelfs nog geen fiets. De Belgische Staat heeft me gewoon alles afgenomen.” Uitspraak op 22 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.