Verdachte van dodelijke steekpartij komt voorlopig niet voorwaardelijk vrij

Het labo was urenlang in de weer met het sporenonderzoek.
SDVO Het labo was urenlang in de weer met het sporenonderzoek.
De hoofdverdachte van de dodelijke steekpartij in de Jules Peurquaetstraat in Oostende is door de Brugse raadkamer voorwaardelijk vrijgelaten. Het Brugse parket tekende echter beroep aan, waardoor Tommy J. (31) alsnog twee weken langer in de cel blijft.

Tommy J. bracht in de nacht van 5 op 6 oktober 2018 in zijn appartement zijn vriend Will Deweert (55) om het leven. De vijftiger was net vrijgelaten uit het psychiatrisch centrum Sint-Amandus. Samen met J. zou hij de middag voor zijn dood nog op zoek zijn gegaan naar een appartementje in Oostende. ’s Nachts kregen de twee woorden. Volgens J. zou Deweert hem geduwd hebben, waarop hij een steakmes nam en hem in het hart stak. “Ik wilde hem nooit dood”, verklaarde de dertiger aan de speurders. De man was, net als het slachtoffer, onder invloed en viel na de steekpartij in slaap. Toen hij wakker werd, probeerde Tommy J. het slachtoffer vergeefs te reanimeren. Uiteindelijk belde hij de hulpdiensten. 

Avondklok

Het onderzoek naar de dodelijke steekpartij was een jaar na de feiten volledig afgerond, maar het parket vroeg eind vorig jaar alsnog bijkomend onderzoek. Een proces laat zo nog wat langer op zich wachten. 

Het is mogelijk een van de redenen waarom de raadkamer dinsdagmorgen besliste om Tommy J. voorwaardelijk vrij te laten. Volgens zijn advocate Ellen Eneman kreeg de man een avondklok opgelegd en moet hij zich laten begeleiden voor zijn drugsprobleem. 

Het parket tekende in de loop van de namiddag meteen beroep aan tegen de beslissing. Tommy J. moet zo binnen twee weken voor de KI in Gent verschijnen.