Vandalen slaan tweede keer toe aan standbeeld Drie Gapers

Het standbeeld aan de Drie Gapers werd opnieuw beklad met verf.
Facebook Björn Anseeuw Het standbeeld aan de Drie Gapers werd opnieuw beklad met verf.
Donderdagnacht werd nog rode verf over het standbeeld aan de Drie Gapers gegooid, afgelopen nacht gebruikten vandalen gele verf.

Het standbeeld met bovenaan Koning Leopold II staat opnieuw ter discussie sinds het overlijden van George Floyd door politiegeweld in Amerika. Overal in België gaan stemmen op om de standbeelden en straatnamen die verwijzen naar Leopold II te laten verwijderen. Het stadsbestuur van Oostende wil hier niet op ingaan. Omdat het een beschermd monument is, kan de stad daar ook niet over beslissen, liet burgemeester Bart Tommelein al weten. 

Schepen Björn Anseeuw (N-VA) is alvast niet opgezet met de acties. “Een debat voer je niet door met potten verf te gooien. Ik vind niets boeiender dan een grondig meningsverschil”, vertelt Anseeuw. “Het leidt vaak tot nieuwe inzichten. Voor vandalisme kan ik geen enkel begrip opbrengen. En als je het mij vraagt: ik ben ervan overtuigd dat je de geschiedenis beter vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken belicht, in plaats van ze te herschrijven met een beeldenstorm.”