Van Guga tot Emma: bekend Oostende laat zich fotograferen voor vzw Lichtbaken

Pierre De Coninck (vooraan) met leden van het schepencollege, Peter De Gryse en fotograaf Nick Decombel. Op de foto vooraan prijkt zeilster Emma Plasschaert.
LBB Pierre De Coninck (vooraan) met leden van het schepencollege, Peter De Gryse en fotograaf Nick Decombel. Op de foto vooraan prijkt zeilster Emma Plasschaert.
15 bekende Oostendenaars, van Guga Baúl tot Emma Plasschaert, hebben zich laten vereeuwigen voor het goede doel. De opbrengst van het fotoboek ‘Warm Oostende’ gaat naar de vzw Lichtbaken. “Voor elk verkocht boek kunnen de vrijwilligers van Lichtbaken 14 warme maaltijden geven aan arme Oostendenaars”, klinkt het bij de vzw, die het zelf steeds moeilijker heeft om rond te komen.  

Vzw Lichtbaken werkt al 16 jaar in alle stilte om mensen in armoede te steunen. Ze doet dat vooral in de schaduw, maar met een grootschalige campagne vraagt ze nu toch aandacht voor de problematiek van armoede in Oostende. “Sinds 2003 proberen we mensen in armoede in de stad te helpen", vertelt bezieler Pierre De Coninck. “Vorig jaar zijn 28.400 maaltijden en lunchpakketten verdeeld. Dit jaar zitten we al aan 13.000 uitgedeelde lunchpakketten en 9.000 geserveerde maaltijden en dat na amper negen maanden. Dagelijks komen 50 tot 70 mensen eten bij ons in de Romestraat. De vraag stijgt elk jaar, dit jaar zelfs met tien procent.”

1 euro

De warme maaltijden, die slechts 1 euro kosten, spelen een belangrijke rol om mensen in armoede te helpen. “Heel wat oudere mensen, die moeilijk rondkomen met hun klein pensioentje, komen al jaren langs. Op die manier hebben ze tenminste één deftige warme maaltijd per dag. We geven ook lunchpakketten mee voor ‘s avonds en bevroren maaltijden om het weekend te overbruggen. De jongste tijd zien we weer meer jonge mensen een tijdje komen om een moeilijke periode te overbruggen.”

De cover van het boek 'Warm Oostende' schotelt Guga Baúl voor.
RV De cover van het boek 'Warm Oostende' schotelt Guga Baúl voor.

Terwijl de vraag stijgt, wordt het steeds moeilijk om financieel rond te komen. “We zijn altijd bewust onafhankelijk gebleven. Voor de maaltijden kunnen we gelukkig rekenen op de ondersteuning van warenhuizen die goederen doneren. Daarnaast komen er heel wat kosten kijken voor het gebouw en we betalen ook zo’n 1.200 euro per maand aan elektriciteit en gas. Het is heel moeilijk om die centen bijeen te krijgen met enkel donaties. We hopen dat de campagne een succes zal zijn, we hebben het geld nodig om nog meer mensen te kunnen blijven helpen in de toekomst. We willen ondertussen ook het thema bespreekbaar maken en onder de aandacht brengen.”

Heel wat oudere mensen, die moeilijk rondkomen met hun klein pensioentje, komen al jaren langs. Op die manier hebben ze tenminste één deftige warme maaltijd per dag

Pierre De Coninck

De organisatie stapte hiervoor naar DENK!, een Oostends marketing- en communicatiebureau. Dat kwam onder meer met het idee voor een fotoboek. 15 bekende Oostendenaars werkten mee en lieten zich fotograferen door Nick Decombel. Het resultaat zijn 15 prachtige en krachtige portretten. Onder meer komiek Guga Baúl, zeilster Emma Plasschaert, zanger Johannes Verschaeve en atlete Louise Carton werkten eraan mee. 

Rospotten

Via www.warmoostende.be kan je het fotoboek ‘Warm Oostende – Bekende Oostendenaars in beeld tegen armoede’ bestellen aan 28 euro. De opbrengst gaat volledig naar vzw Lichtbaken. “We wilden ook dat mensen op een laagdrempelige manier hun steentje kunnen bijdragen. We vragen daarom om 2 euro te schenken voor een warme maaltijd. Dat kan eveneens op www.warmoostende.be of via rospotten bij handelszaken”, zegt Peter De Gryse van DENK!.

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) is het initiatief genegen. “Volgens de meest recente cijfers groeit één op de vier jonge kinderen in Oostende op in kansarmoede. Een cijfer dat weinig aan de verbeelding overlaat. We willen hier dan ook werk van maken als stadsbestuur”, zegt Bart Tommelein.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.