Van 55 naar 10 officiële nachtwinkels

NIEUW VERGUNNINGSBELEID VOOR SHOPS VAN KRACHT

De nachtwinkel van Ruchi Puri werd officieel erkend.
Foto Proot De nachtwinkel van Ruchi Puri werd officieel erkend.
Oostende telt voortaan tien officieel erkende nachtwinkels, terwijl dat er voor de invoering van een vergunningsbeleid nog 55 waren. "Er is nog ruimte voor een tweetal extra nachtwinkels", zegt burgemeester Vande Lanotte. Er gelden voortaan duidelijke bepalingen voor de shops.

Winkels in een toeristisch centrum of in een badplaats konden 24 op 7 geopend zijn. Een kwalificatie en vergunning als nachtwinkel afleveren was dus niet mogelijk, tot de wetswijziging van 1 april 2016 ervoor zorgde dat toeristische centra en badplaatsen zelf een reglementering rond openingsuren mochten uitwerken. Oostende telde tot voor kort 55 nachtwinkels - vaak gewoon aangeduid als 'shop'. Het stadsbestuur schreef ze allemaal aan en nodigde de uitbaters uit op vier overlegmomenten. Uiterlijk tegen 1 februari van dit jaar moesten ze een vestigings- en uitbatingsvergunning aanvragen. Slechts twaalf uitbaters dienden een dossier in.


"Op vandaag zijn er tien vergunningen goedgekeurd of in de laatste fase van goedkeuring", zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). "Twee waren niet in regel. Alle andere winkels dienden geen aanvraag in. Misschien dachten ze dat het ons niet menens was een reglement in te voeren. Binnen het centrum mag er maar een nachtwinkel in een straal van 300 meter zijn. Buiten het centrum bedraagt die straal een kilometer. Concreet betekent dit dat er in heel Oostende nog ruimte is voor een tweetal nachtwinkels. Met deze bepalingen saneren we het aanbod. Veel nachtwinkels waren een vorm van verdoken werkloosheid."


Zo zijn er nachtwinkels op het Ernest Feysplein, in de Nieuwpoortsesteenweg, de Bronstraat, de Moreauxlaan, de Torhoutsesteenweg en de Van Iseghemlaan. Vier van de tien erkende nachtwinkels liggen in de Langestraat, de uitgaansbuurt. "Voor die zaken stonden we een afwijking toe. Maar als een van die winkels ermee stopt, zullen we geen nieuwe meer toelaten."

Kwaliteitslabel

Ruchi Puri baat al vijf jaar nachtwinkel Aarya uit in de Langestraat en is officieel erkend. "Voordien hadden we geen beperkingen en kon ik al kort na de middag openen. Nu kan ik pas om 18 uur openen. In deze tijd van het jaar is dat werkbaar, maar tijdens de drukke vakanties had ik liever wat vroeger kunnen openen. Met de nieuwe regels blijven enkel de leefbare nachtwinkels open. Want eerlijk, het is moeilijk werken als je van 9 tot 22 uur geopend bent."


Wie geen vergunning indiende, wordt voortaan als kleinhandelszaak beschouwd. Nachtwinkels mogen geopend zijn van 18 tot 5 uur, dagwinkels van 5 tot 18 uur. Er komt ook een kwaliteitslabel, de flikkerende neonverlichting moet weg en de nachtwinkels moeten een duidelijke aanduiding aanbrengen op een bordje van dertig op twintig centimeter.


"Wie alsnog probeert om zonder vergunning als nachtwinkel open te zijn, riskeert een boete van 200 euro bij de eerste vaststelling en 350 euro bij een tweede vaststelling. Bij een derde vaststelling volgt een tijdelijke sluiting, met als laatste maatregel de permanente sluiting. Niemand hoeft het excuus te gebruiken dat ze niet op de hoogte waren van ons reglement, want iedereen werd aangeschreven en met geen enkele andere sector hebben we zoveel overleg gepleegd. Amper vijf procent van de Oostendenaars zou regelmatig naar een van de tot voor kort 55 nachtwinkels gaan, wat een veel te klein doelpubliek is. Nu tellen we een marktconform aanbod."