Vaarwel, Liesbet van 't viskraam

BEKENDSTE GEZICHT VAN OOSTENDSE FOOR OVERLIJDT OP 82-JARIGE LEEFTIJD

Elisabeth David, beter bekend als 'Liesbet van 't viskraam', is op 24 oktober op 82-jarige leeftijd overleden, bijna exact een jaar na haar echtgenoot Fernand Vanhove, beter bekend als 'Fernand van 't schietkot'. Het koppel was jarenlang een van de bekendste gezichten van de Oostendse kermis.

De reacties op sociale media liegen er niet om. Liesbet van 't viskraam heeft in haar leven vele kinderharten gelukkig gemaakt en dat zijn vele generaties nog lang niet vergeten. Ze wordt alom geprezen als een lieve madam. Ook haar dochter Yannick moet opnieuw afscheid nemen, een jaar nadat haar vader overleed. Ze blikt terug met heel wat verhalen over een ongelofelijke vrouw. "Mama heeft nog 150 zakjes gebreid voor de doopsuiker van haar achterkleinkind Alexis. Ze was altijd in de weer", vertelt Yannick. Liesbet wist dan ook wat werken was. Ze werd in 1934 geboren in een echte kermisfamilie. Op dat moment trokken haar ouders rond met een zwiermolen die getrokken werd door paarden. Ze woonden in de woonwagen die ook door de paarden van gemeente tot gemeente getrokken werd. "Haar vader deed de bootjes, haar moeder had een winkeltje met speelgoed en snoep en zij moest samen met haar broer de kindermolen en de rupsmolen bedienen."

Kogel in haar hand

In 1957 had Liesbet een schietkraam samen met haar echtgenoot Fernand. "Dat was nog met echte geweren. Ze had ooit zelfs een kogel in haar hand gekregen. Ze heeft daar nog haar hele leven last van gehad. Later had ze met het visspel haar eigen kraam. Ik weet niet meer wanneer ze daarmee begonnen is, maar ik heb dat kraam eigenlijk altijd gekend", zegt Yannick. Liesbet had niet veel gestudeerd in haar leven, maar was bijzonder creatief. "Ze schilderde haar eigen kraam en maakte voortdurend eigen spulletjes. Vroeger kreeg je een pluim als je gewonnen had in het schietkraam. Op den duur gaven de andere foorkramers ook een pluim, en mijn mama wilde dus iets anders. Ze breidde de hele winter fluchen in de kleuren van voetbalploegen en maakte ook honderden poppetjes. Iedereen kwam daar op af, waardoor mijn ma de hele nacht moest doorwerken om alles bij te houden."

Alles voor haar familie

Het kermisleven was ook een hard leven. "Ze heeft zot veel gewerkt. Mijn pa is ook een tijdlang ziek geweest. Ze stond toen alleen in het kraam, moest voor een klein kindje zorgen, én voor mijn pa. Ze wilde geen luxe. Ze was gelukkig met de kleine dingen." Nadat Liesbet na 2000 stopte met haar eigen kraam ging ze nog mee met Fernand op tour. Ook toen hij ziek werd stond ze dag en nacht voor hem klaar. Het laatste jaar heeft ze nog genoten van haar familie. "Ze maakte graag eten klaar voor iedereen en ze knutselde. Ze stond soms op om naar de boks te kijken en supporterde hevig voor Sagan in de koers. Ook over voetbal mocht je haar alles vragen. Een bijzonder lieve vrouw", vertelt dochter Yannick.

De plechtige uitvaartmis vindt deze voormiddag om 10 uur 's ochtends plaats in de Sint-Jan-Baptistkerk aan de Elisabethlaan in Oostende.

Elisabeth David en haar man Fernand Vanhove.
LBB Elisabeth David en haar man Fernand Vanhove.
LBB