Twee mensensmokkelaars werden gevat na korte achtervolging: Ze riskeren
3 jaar cel

De rechtbank in Brugge.
Benny Proot De rechtbank in Brugge.
Een Iraniër en Afghaan riskeren in de Brugse rechtbank een effectieve celstraf van 3 jaar voor mensensmokkel. De twee werden vorige zomer gearresteerd na een korte achtervolging die eindigde in de buurt van de luchthaven in Oostende. In hun wagen zaten vier illegalen.

Een patrouille van de Oostendse politie wilde op 17 juli vorig jaar een controle uitvoeren op een Renault met Franse nummerplaat. Toen de agenten de wagen naderden, nam die de vlucht. In de buurt van de luchthaven kon de Renault toch staande gehouden worden. Aan boord bleken zes personen te zitten. Een van hen zat volgens het Brugse parket zelfs in de koffer.

DNA

Enkele inzittenden wezen de Iraniër Ali P. aan als hun chauffeur en de Afghaan Haan A. als de man die hem aanstuurde. Beide mannen werden door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hun DNA werd volgens het parket aangetroffen op het stuur en de versnellingspook van de Renault. 

Uit analyse van de ANPR-camera’s langs de snelwegen bleek de wagen meermaals in De Panne te zijn geweest. De simkaarten van P. werden bovendien meermaals gesignaleerd in de buurt van snelwegparkings die gekend staan voor mensensmokkel.

Verdediging

Het openbaar ministerie vorderde woensdagmorgen effectieve celstraffen van 3 jaar voor de smokkelaars en geldboetes van 32.000 euro. Volgens meester Maxime Van Winkel, de advocaat van Haan A., volstaat het aangetroffen DNA van A. niet om hem te veroordelen voor mensensmokkel. Hij hekelde bovendien het feit dat zijn cliënt nooit werd geconfronteerd met Ali P. 

De advocate van Ali P. benadrukte dat haar cliënt al meer dan acht maanden in voorhechtenis zit. Meester Nadia Lorenzetti vroeg de rechter dan ook om een straf met uitstel. Uitspraak volgt op 8 april.