Twee extra fietstaxi’s, zodat senioren makkelijker ontmoetingscentra kunnen bezoeken

Het stadsbestuur koopt twee extra fietstaxi's aan, waarmee vrijwilligers senioren van en naar ontmoetingscentra brengen
Stad Oostende Het stadsbestuur koopt twee extra fietstaxi's aan, waarmee vrijwilligers senioren van en naar ontmoetingscentra brengen
De stad heeft haar arsenaal fietstaxi’s verder uitgebreid met twee stuks om senioren makkelijker naar de ontmoetingscentra te krijgen. Zo kan ook wie minder mobiel is, nog deelnemen aan activiteiten.

De kostprijs van twee fietstaxi’s bedraagt 20.000 euro, maar de stad kan rekenen op 60 procent subsidies van Europa via het project ‘Stay Active And Independent for Longer in the 2 Seas Area’, kortweg SAIL. “We zetten deze fietstaxi’s in om de mobiliteit van senioren ook voor korte afstanden te verzekeren”, zegt schepen Björn Anseeuw (N-VA), bevoegd voor mobiliteit. “Want vooral die vormen een drempel voor ouderen in Oostende. Het openbaar vervoer is vaak niet aangepast aan de noden van de senioren, mindermobielencentrales hebben het moeilijk om kleine ritten te organiseren en taxi’s zijn voor die korte afstanden vaak te duur,” zegt Anseeuw. Hierdoor raken ouderen minder makkelijk het huis uit voor sociale activiteiten of zelfs voor belangrijke medische afspraken.

Vrijwilligers

“Binnen de ontmoetingscentra wordt dit initiatief met fietstaxi’s positief onthaald, want vaak hebben onze bezoekers problemen om tot bij de centra te komen”, pikt schepen Maxim Donck (N-VA) in. In de zomer van 2018 lanceerde het vorige stadsbestuur al een fietstaxi in de Vuurtorenwijk. Senioren worden zo van én naar het ontmoetingscentrum De Ballon gebracht. “Zonder de fietstaxi is het voor een twintigtal wijkbewoners zeer moeilijk of helemaal niet mogelijk om tot bij het ontmoetingscentrum te komen. Met deze investering komen we tegemoet aan de noden van personen die minder mobiel zijn”, verduidelijkt Donck. “Daarenboven is deelnemen aan activiteiten en sociaal contact van cruciaal belang om niet sociaal geïsoleerd te raken. Verder kan de fietstaxi ook andere zorg- of vrijetijdsinitiatieven toegankelijker maken.” De taxi wordt bestuurd door vrijwilligers en zal nu worden ingezet bij de centra Oud Hospitaal en De Boeie. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.