TUI schrapt vluchten Barcelona en Nice vanuit Oostende

HET ALGEMEEN AANBOD STIJGT WEL MET VIJF PROCENT

TUI vliegt niet langer naar Barcelona en Nice vanuit Oostende.
Foto Proot TUI vliegt niet langer naar Barcelona en Nice vanuit Oostende.
Luchtvaartmaatschappij TUI schaft met onmiddellijke ingang het vliegaanbod uit Oostende richting Barcelona en Nice af. Hoewel de vluchten naar Barcelona populair waren, bleken ze voor TUI toch niet rendabel. Alweer slecht nieuws voor de Oostendse luchthaven.

In april 2015 steeg het eerste TUI-vliegtuig vanuit Oostende op richting Barcelona. TUI heette toen nog Jetair en sprak van een succes. Het aantal boekingen overtrof de verwachtingen. Maar drie en een half jaar later liggen de kaarten precies anders. "De vliegtuigen richting Barcelona zaten nog steeds goed vol, maar toch is het moeilijk concurreren met andere Belgische luchthavens door een overaanbod", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI.

Citytrips

"Barcelona is een bestemming voor citytrips. Reizigers willen heen-en-weer vliegen op dagen en uren die zij willen. Met slechts drie vluchtdagen in Oostende kunnen wij niet inspelen op die vraag. Dan zouden reizigers bijvoorbeeld vertrekken in Oostende en landen in Zaventem, terwijl hun auto nog steeds in Oostende staat. Dat doet niemand", aldus Demeyere.


Voor de reiziger komt dit nieuws als een verrassing, want Barcelona leek een van de populairste bestemmingen. "Maar de visie van de reiziger en een luchtvaartmaatschappij verschilt. De vluchten richting Barcelona zaten steeds vrij laat vol omdat citytrips pas laat worden beslist. Daardoor bleef de prijs wel laag en was dit niet meer rendabel", gaat Piet Demeyere verder. De goedkoopste vlucht naar Barcelona kon namelijk al vanaf 30 euro. Ook de vlucht naar Nice wordt geschrapt, al bleek die al langer moeilijk in stand te houden. "Vooral omdat er nog andere opties zijn om naar Nice te reizen, los van het vliegtuig", geeft Demeyere als reden.


De twee geschrapte bestemmingen worden echter wel gecompenseerd. "Het is niet omdat we Barcelona en Nice links laten liggen, dat vliegen vanuit Oostende niet meer winstgevend is. Integendeel. De wekelijkse vluchtdagen naar Alicante en Malaga worden opgetrokken van 4 naar 6. Naar Ibiza komen er 3 vluchtdagen in plaats van 2. En ook naar Corfu komt er een extra vluchtdag bij, van 1 naar 2", besluit Demeyere.

Capaciteit gestegen

Toch lijkt een stokpaardje van de Oostendse luchthaven verdwenen na het schrappen van Barcelona als bestemming. Ook het recente nieuws dat bagage-afhandelaar Aviapartner Oostende een gerechtelijke reorganisatie aanvraagt, doet vermoeden dat het niet goed gaat op de Oostende tarmac. "Dat klopt niet", zegt Vanessa Flamez, woordvoerster van de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge. "De capaciteit op de luchthaven is door de recente veranderingen bij TUI gestegen met 5 procent. Barcelona was inderdaad een populaire bestemming, maar wij begrijpen dat TUI geen verlieslatende vluchten organiseert. We trekken ons op aan de extra vliegcapaciteit door de 6 bijkomende vluchten per week", aldus Flamez. Intussen zoekt de luchthaven zelf mee naar een oplossing voor Aviapartner.