Transmigranten riskeren tot 40 maanden cel voor in elkaar slaan en bestelen voorbijgangers

Het gerechtsgebouw in Brugge.
SDVO Het gerechtsgebouw in Brugge.
Drie transmigranten staan in de Brugse rechtbank terecht voor hun aandeel bij twee brutale overvallen in Heist en Oostende en een woninginbraak in Gistel. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot 40 maanden.

Een 68-jarige Oostendenaar zag op 8 september vorig jaar toen hij in Heist de tram uitstapte dat hij gevolgd werd door twee mannen. Faras M. en Farman K. eisten geld, maar waren niet tevreden met de vijf euro die het slachtoffer hen gaf. “De beklaagden gaven hem vuistslagen in het gezicht en stampten hem terwijl hij op de grond lag”, vertelde de procureur. “Ze lieten het slachtoffer achter met een gebroken oogkas en namen zijn gsm mee.” 

Faras M. werd enkele dagen later op heterdaad betrapt toen hij wilde binnenbreken in twee strandcabines. Er hangt hem 2,5 jaar cel boven het hoofd. Farman K. en Mohammad K. werden op 18 oktober per toeval gevat bij een controle tegen transmigranten. Farman K. werd herkend dankzij camerabeelden van het incident aan de tram in Heist. Hij had cash geld en een gsm op zak die de dag zelf waren buitgemaakt bij een brutale overval in het Maria Hendrikapark in Oostende. Een 43-jarige man werd toen naar ’t Bosje gelokt en in elkaar geslagen door een groepje transmigranten. Ook Mohammad K. bleek bij die feiten betrokken. Het duo kon via een vingerafdruk ook gelinkt worden aan een woninginbraak in Gistel. Daarbij werden in februari vorig jaar twee laptops en een rugzak gestolen. 

Het openbaar ministerie vorderde voor Farman K. 40 maanden cel, voor Mohammed K. werd 33 maanden gevraagd. Volgens hun advocaten hadden de mannen geen eten en onderdak. “Als ze vrijkomen uit de gevangenis, willen ze zo snel mogelijk België verlaten”, klonk het. Uitspraak op 22 februari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.