Topactrice Lynn Van Royen ‘master’ op Filmfestival Oostende: “Ik heb vrij snel beslist om vrouwen in de kijker te zetten”

Lynn Van Royen
Benny Proot Lynn Van Royen
Actrice Lynn Van Royen is met haar 29 jaar de jongste ‘master’ ooit op het Filmfestival Oostende. Als thema koos ze voor Leading Ladies: vrouwen die zich niet bij grenzen neerleggen, maar grenzen verleggen. Dat past ook perfect bij de openingsprent The Best of Dorien B.

Het is elk jaar uitkijken wie het gezicht wordt van Filmfestival Oostende, dat traditioneel in september en voor de 13de keer plaatsvindt. Na Matteo Simoni werd opnieuw gekozen voor jong talent. Lynn Van Royen heeft ondertussen al een mooi palmares. Ze speelde onder andere mee in Marsman, Spitsbroers, De Luizenmoeder, De Dag, De Twaalf en Tabula Rasa. Voor haar hoofdrol als Kato Hoeven in Beau Séjour werd ze zelfs gelauwerd als beste actrice op het televisiefestival van Monte Carlo. 

Lynn is zonder twijfel inspirerend voor de jonge generatie filmmakers en zal dat ook zijn voor de bezoekers van ons festival

Peter Craeymeersch

“Lynn Van Royen is een boegbeeld van het jong talent dat audiovisueel Vlaanderen rijk is. Ze is ook een voorbeeldprofessional voor de jongere generatie. Lynn is niet alleen sterk geëngageerd als actrice, maar ook naar onze maatschappij toe. Met haar positieve ingesteldheid kan ze met de nodige flair de juiste boodschap brengen. Lynn is zonder twijfel inspirerend voor de jonge generatie filmmakers en zal dat ook zijn voor de bezoekers van ons festival”, licht artistiek directeur Peter Craeymeersch toe. 

Van Royen lichtte haar keuze toe voor het thema Leading Ladies. “Ik was vereerd dat ze vroegen of ik de volgende ‘master’ wilde zijn van het Filmfestival. Ik voelde meteen druk om in de voetsporen van mijn voorgangers te treden, maar ik heb eigenlijk vrij snel beslist om vrouwen in de kijker te zetten”, vertelt de actrice. “Ik heb enorm veel respect voor mensen, man of vrouw, die de kracht vinden en het lef om hun leven in handen te nemen, op welke manier dat dan ook is. Wat ze beslissen, maakt me niet uit. Dat ze zelf beslissen, wél. Hier gaat het heel concreet dus om ‘leading ladies’, zij leiden hun eigen leven. Het gaat om vrouwen zonder adjectief. Niet sterk, stoer, sexy of slim. Gewoon vrouwen.” Het thema zal terug te vinden zijn in de masterselectie, maar ook in de rest van het programma zal FFO veel aandacht besteden aan gendergelijkheid en zal het een platform bieden aan vrouwelijke filmmakers en aan verhalen die vrouwen centraal stellen.

Debuut 

De openingsprent past in dat plaatje: Anke Blondé is regisseur van The Best of Dorien B. Het festival maakt er dan ook een traditie om te openen met een film van eigen bodem. “Deze film is het debuut van Anke Blondé. Anke is zeker een van de regisseurs om in de gaten te houden. Haar debuut kon me ook onmiddellijk bekoren”, vertelt Craeymeersch. 

Nieuwkomer Kim Snauwaert speelt de hoofdrol in de film die gaat over Dorien. Ze heeft alles om gelukkig te zijn, een charmante en succesvolle man (een rol van Neveneffecten-acteur Jelle De Beule), twee schattige kinderen een goed draaiende dierenartsenpraktijk. Maar wanneer ze haar moeder betrapt op jarenlang overspel, haar man te close blijkt te zijn met een collega en ze bovendien een knobbeltje in haar borst ontdekt, dreigt ze de pedalen te verliezen. Hoog tijd om alles op een rijtje te zetten. 

The Best of Dorien B. werd al vertoond op het filmfestival in Rotterdam en reisde ook al naar het Chinese Beijing.

Het Filmfestival Oostende vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 14 september.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.