Tentoonstelling brengt oorlog op zee tot leven

De tentoonstelling bouwt verder op het boek 'De raid op Zeebrugge'. Op de foto zien we Carl De Caluwé, ambassadrice Alison Rose, Tomas Termote bij de boekvoorstelling in 2015.
Proot De tentoonstelling bouwt verder op het boek 'De raid op Zeebrugge'. Op de foto zien we Carl De Caluwé, ambassadrice Alison Rose, Tomas Termote bij de boekvoorstelling in 2015.

Gouverneur Carl Decaluwé werkt als voorzitter van het VLIZ samen met Tomas Termote uit Bredene aan een tentoonstelling WO I, de slag om de Noordzee. Aan de hand van historische objecten en nooit eerder vertoonde illustraties brengt deze tentoonstelling het onderbelichte verhaal van de oorlog op zee én de essentiële rol van de stad Brugge als zenuwcentrum van de hele operatie, onder de aandacht van het grote publiek. "We willen een Duitse duikboot op ware grote laten printen op een wand in het provinciaal hof. Daarrond zou dan de tentoonstelling opgebouwd worden", vertelt gouverneur Decaluwé. Termote en Decaluwé zijn niet aan hun proefstuk toe.


De tentoonstelling bouwt verder op het boek 'De raid op Zeebrugge' maar wil het volledige verhaal van de oorlog op zee vertellen. "We willen onder meer 11 Victoria Crosses naar Brugge krijgen. De medailles voor moed en zelfopoffering, de hoogste onderscheiding in Groot-Brittannië, werden uitgedeeld na de raids op Zeebrugge en Oostende. Bedoeling zou zijn om de verhalen te koppelen aan de medailles." De tentoonstelling start in april volgend jaar. (LBB)