Te koop: schoudertas of iPadhoes gemaakt van oude zeilen

LISE PLASSCHAERT STEUNT ZUS EN TOPZEILSTER EMMA

Lise Plasschaert en haar partner Nick Vanhaecke maken tablethoezen en draagtassen van oude zeilen.
Benny Proot Lise Plasschaert en haar partner Nick Vanhaecke maken tablethoezen en draagtassen van oude zeilen.
Wie graag een originele tas of tablethoes wil, moet bij Lise Plasschaert uit Oostende zijn. Zij maakt namelijk tassen en tablethoezen van de zeilen van haar zus en topzeilster Emma. Zo wil ze haar zus steunen. "Zeilers moeten al hun materiaal zelf betalen en dat loopt toch snel op tot 10.000 euro per jaar", legt papa en schepen Bart Plasschaert toe.

Zeilster Emma Plasschaert is niet vaak in haar thuisstad en ook nu verblijft ze in het buitenland op stage. Terwijl Emma zich concentreert op haar sport zette haar familie een leuke actie op poten om haar financieel te steunen. Ze mag dan wel bij de beste in haar sport horen, maar in tegenstelling tot voetbal of basket worden zeilers er niet rijk van. "Emma krijgt subsidies, maar daarmee moet ze haar trainer en haar verblijf in het buitenland betalen. Haar materiaal moet ze zelf betalen. Topzeilers moeten bijna iedere grote wedstrijd aantreden met een nieuw zeil. Dat betekent al snel een investering van vierduizend euro per jaar. En elk jaar heeft ze ook een nieuwe boot nodig, nog eens een kost van zesduizend euro", weet Bart Plasschaert.

Zeilster Emma Plasschaert heeft jaarlijks nieuwe zeilen nodig, maar moet die zelf betalen.
Belga Zeilster Emma Plasschaert heeft jaarlijks nieuwe zeilen nodig, maar moet die zelf betalen.

Naailessen

Toen Emma een sponsor verloor, begon haar familie na te denken over hoe ze Emma konden helpen. "We wilden niet zomaar geld vragen, het leek ons leuk mensen ook iets te geven in ruil voor hun steun. Emma kan haar oude zeilen niet meer gebruiken, maar betekent niet dat ze compleet nutteloos zijn", vertelt zus Lise (29), leerkracht in het derde leerjaar in het Onze-Lieve-Vrouwecollege in de Lijsterbeslaan. Ze begon te experimenteren met de speciale stof. "Ik heb enkele jaren naailessen gevolgd en die kwamen nu van pas. Uiteindelijk kwam ik om de proppen met twee leuke producten: de schoudertas en de iPadhoes. De binnenzijde is afgewerkt in katoen met maritiem motief en de schouderriemen van de tas zijn oude schoten."


De tassen werden eerst uitgebreid getest voor ze in de verkoop gingen. "Daarna ben ik begonnen een voorraad te maken, 's avonds na mijn werk en in het weekend. Mijn man heeft een webshop gemaakt en zal de bestellingen opvolgen zodat Emma er zelf geen werk aan heeft. De periode voor kerst leek ons ideaal om de tassen te lanceren", gaat Lise verder.

Weinig aandacht

Emma is momenteel op stage, maar is blij met de actie. "Mijn familie is enorm betrokken bij wat ik doe als zeilster en helpt me op alle mogelijke manieren. Zonder hun kan ik zoiets nooit zelf organiseren. Dankzij deze actie kan ik in de beste omstandigheden mijn selectie voor de Olympische Spelen nastreven", meent Emma.


"We zijn thuis met drie zussen en hangen goed aan elkaar. Het is normaal dat we helpen om Emma's droom waar te maken. Als zeilster kreeg ze de voorbije jaren weinig aandacht hoewel dat ze op een hoog niveau meedraait. We hebben dat altijd jammer gevonden. Mensen mogen gerust weten hoe ze zich moet inzetten voor haar sport", besluit Lise.


Interesse in een unieke schoudertas of iPadhoes? Surf naar http://emmaplasschaert.be/webshop. Een schoudertas kost 56 euro, een tablethoes 35 euro.