Tandem Tommelein-Anseeuw brengt KVO-bemiddelingsopdracht tot goed einde: “Uitstekend nieuws voor de fans, jeugdspelers en stad”

(archiefbeeld) Bart Tommelein (Open Vld) en Bjorn Anseeuw (N-VA) speelden een bemiddelende rol.
Foto Photonews (archiefbeeld) Bart Tommelein (Open Vld) en Bjorn Anseeuw (N-VA) speelden een bemiddelende rol.
Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en eerste schepen Björn Anseeuw (N-VA), bevoegd voor concessies, brachten hun bemiddelingsopdracht tot een goed einde om de toekomst van KV Oostende te vrijwaren. Getuige de overeenkomst tussen PMG en Alychlo. “Het waren tien dagen van keihard werken, maar het heeft geloond.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Er is een getekend akkoord tussen PMG en Aluchlo”, zo bevestigen burgemeester Tommelein en Anseeuw de overeenkomst tussen de nieuwe Amerikaanse investeerders enerzijds en de investeringsgroep rond Marc Coucke anderzijds. Zo moest er een akkoord zien gevonden te worden over de huur van het stadion, de openstaande schulden en kapitaalsinjectie. “Niet staat KVO in de weg om vol voor haar proflicentie te gaan.”

Ik denk dat Bart en ik de afgelopen dagen elkaar meer hebben gezien dan onze eigen vrouwen

Björn Anseeuw, eerste schepen

“De laatste tien dagen waren heel intensief. Woensdagnacht kwamen alle partijen tot een akkoord. Kijk, op een bepaald moment was het water tussen Alychlo en PMG heel erg diep. We hadden dus als stad geen andere keuze dan te bemiddelen. Samen met schepen Björn Anseeuw hebben we hier uitstekend werk geleverd”, zegt Tommelein. Anseeuw pikt in: “Op een bepaald moment was het ‘money time’ en moesten we wel actie ondernemen. We hebben geen enkele piste uitgesloten en gingen voluit voor een akkoord. We hebben er altijd vertrouwen in gehad - dat móést wel, hé, het was de enige optie. Terloops: de samenwerking tussen Bart en ik zit altijd goed in het stadhuis, alleen komt dit nu uitgebreid tot uiting. (lacht) Ik denk dat we de afgelopen dagen elkaar meer hebben gezien dan onze eigen vrouwen.”

Videocall en tijdverschil

En in coronatijden was overleg geen evidentie. “Je ziet niet alleen met het coronavirus, waardoor je vergaderingen via videocall moet houden. Er is ook nog eens het tijdverschil met de Amerikaanse investeerders. Nu hebben we nog een week om alle administratieve stukken netjes afgewerkt samen te krijgen en het dossier aan te brengen bij het BAS. Dat is een race tegen de klok.”

Water bij de wijn

Vooral de hoge huursom van de tribune van KVO, eigendom van Alychlo, was een van de grote items in de bespreking. Die lag voor zover bekend op 1,2 miljoen euro per jaar of 100.000 euro per maand. Over concrete cijfers willen Tommelein en Anseeuw zich niet uitspreken, al valt wel te horen dat Alychlo water bij de wijn heeft gedaan. “Objectief bekeken hebben beide partijen zich heel constructief opgesteld en grote inspanningen geleverd", zegt Anseeuw. 

“Het belangrijkste is evenwel dat KV Oostende opnieuw vertrokken is voor vele jaren en dat de nieuwe investeerders de club verder willen uitbouwen in eerste klasse. De supporters mogen opgelucht ademhalen en ook de grote en goeie jeugdwerking is veilig, wat een opluchting is voor veel mama’s en papa’s. En tot slot: de stad blijft niet met een leeg stadion achter”, geeft Tommelein mee.  

De zitting bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport begin mei lijkt dus een formaliteit te worden.