Syriëronselaar blundert tweemaal: sowieso 5 jaar cel

Een Syriëronselaar uit Oostende heeft twee keer geblunderd toen hij verzet wilde aantekenen tegen een eerdere veroordeling tot 5 jaar effectief. "Daardoor blijft de 5 jaar cel behouden", sprak de rechter.

A.A., een Tsjetsjeense twintiger, werd op 23 december vorig jaar bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel voor het ronselen van Syriëstrijders in Oostende. De man maakte deel uit van een 12-koppige bende, waarvan de leider vorige week in beroep zijn straf nog zag stijgen van 10 naar 12 jaar. Ook A.A. heeft in Syrië aan het front gevochten en zamelde in Oostende, onder meer op barbecues, geld in om strijders naar ginds te sturen. Omdat A.A. voortvluchtig was, werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd en werd hij twee maanden later in Duitsland opgepakt. Op 10 maart arriveerde hij in de gevangenis van Lantin en kreeg hij het vonnis voorgeschoteld.

Isolement

Het duurde nog tot 2 mei, tot na zijn overbrenging naar de gevangenis van Brugge en een week na een onderhoud met zijn advocaat, vooraleer A.A. verzet aantekende - te laat. Bovendien deed hij dat dan nog op de verkeerde manier: via de procureur van de Brugse rechtbank in plaats van via de federaal procureur die in de zaak zetelt. Twee blunders van formaat. "En dus is het verzet onontvankelijk, want het is te laat en verkeerd ingediend. De 5 jaar effectief blijven", maakte de rechter komaf met de zaak. Het sein voor A.A. en zijn advocaat om wild om zich heen te schoppen. "Wat is het probleem hier eigenlijk?", zei zijn advocaat. "Hij is gewoon tegengewerkt. In Lantin heeft men hem wekenlang in totaal isolement opgesloten en hem zelfs geweigerd om een advocaat te zien! En wat is een Nederlands vonnis waard als je er geen letter van begrijpt en geen tolk krijgt? En ik stel vast dat de federaal procureur hier is, hij is dus op de hoogte." De procureur liet het betijen. "De andere beklaagden die ook geen Nederlands kennen, hadden het vonnis wel begrepen en hebben intussen al verzet of beroep aangetekend", merkte hij op. "Het is jammer voor jullie." En dus droop A.A. zichtbaar woedend af. De man kan nu enkel nog beroep aantekenen, maar ook daar is hij allicht te laat voor. (JHM)